Съвети за справяне с токсичните родители

OFFNews 27 февруари 2024 в 07:08 2817 0

Възрастна двойка

Снимка Банка за снимки

Възрастна двойка

Най-важната първа стъпка по пътя към справянето с токсичните родители е да осъзнаем, че са такива, съветват психолозите от профилираното издание Psych Central.

Разпознаването на проблема

Ако взаимодействията с родителите ви постоянно ви карат да се чувствате изтощени или претоварени, може би имате работа с токсични родители. Ето как да се справите.

Думата "токсичен" често се използва за описание на човек, който може да се държи по начин, който наранява другите. Тяхното многократно негативно поведение или думи могат да доведат до чувство на стрес или тревожност.

Възможно е да сте се сблъсквали с човек с такъв тип черти на работа, във връзка или в групата ви от приятели. Но какво се случва, когато това е вашият родител?

Токсичните черти могат да бъдат незабележими и трудни за разпознаване, особено когато сте в близки отношения с този човек.

Но ако знаете как да разпознавате чертите, това може да ви помогне да се научите да се справяте с тях. Как можете да разпознаете токсичното поведение у родителите си?

Идентифицирането на токсичното поведение при вашите родители може да не е лесно. Може би е по-полезно първо да признаете как взаимодействието с тях може да ви накара да се чувствате.

Родителите ви може да имат токсични черти, ако взаимодействието с тях ви кара да се чувствате:

объркани и несигурни в себе си;

зле по отношение на себе си;

постоянно се чувствате осъждани;

виновни, че казвате "не";

изчерпани, ядосани или претоварени;

сякаш не ви уважават;

сякаш ви манипулират;

усещате необходимост да промените поведението си;

сякаш постоянно "ходите на пръсти" около тях.

Какви са общите черти на токсичните родители?

Да отбележите как се чувствате от контакта с родителите си е добра първа стъпка. Но има и някои токсични черти, за които също можете да внимавате, като например:

Те могат да бъдат манипулативни и контролиращи.

Може да са критични към вас, вашите избори и начина ви на живот.

Може да ви е трудно да се отделите емоционално от тях и да направите собствен избор или да си поставите собствени цели.

Те може постоянно да съдят вас и хората в живота ви, като например приятели или романтични партньори.

Може да изглеждат прекалено нуждаещи се.

Възможно е да не виждат проблема в себе си. Може да казват, че проблемът е във вас или в другите хора в живота ви.

10 съвета за справяне с токсични родители

Ако разпознаете някои от тези токсични черти в родителите си, има начини да се справите с това поведение.

Помислете дали да не опитате следните стратегии:

1. Престанете да се опитвате да им угаждате

Естествено е да искате одобрението на родителите си, но може да изглежда невъзможно да угодите на родители с токсично поведение. Помнете, че това е вашият живот и ви е позволено да правите собствени избори и да постъпвате по начин, който ще ви кара ще се чувствате добре.

Ако живеете живота си според ценностите и целите на някой друг, може да се почувствате нещастни и неудовлетворени.

Възможно е често да търсите потвърждение от родителите си и от други хора - да разчитате на тях да определят и утвърждават самооценката ви.

Въпроси за размисъл:

Какво правите, за да се харесате на родителите си, въпреки че това не работи добре за вас?

Какво трябва да направите за себе си, дори ако родителите ви не го одобряват?

2. Определяне и налагане на граници

Границите ни помагат да поставим ясни очаквания и ограничения за това как другите могат да се отнасят с нас. Те могат да помогнат за създаването на емоционално и физическо пространство между вас и родителите ви.

Възможно е това да не е било нещо, което сте имали като дете, така че може да се чувствате неудобно да поставите граници и да започнете да казвате на родителите си как искате да се отнасят с вас.

Поставянето на граници с хора, които имат токсично поведение, може да бъде трудно. Те може да не зачитат границите. Но се опитайте да не позволявате това да ви възпира.

Границите са от съществено значение за изграждането и поддържането на здрави взаимоотношения. Помнете, че е нормално да ограничите контактите с родителите си, да им кажете "не", да закъснявате или да си тръгвате по-рано.

Дори е нормално да не контактувате с родителите си. Не им дължите нищо. Здравите взаимоотношения се градят на уважение, а може да е трудно да уважаваш някого, когато той многократно се отнася зле с теб.

Въпроси за размисъл:

От какви граници се нуждаете с родителите си?

Коя е стъпката, която можете да предприемете, за да установите тези граници?

3. Не се опитвайте да ги променяте

Опитите да промените хора, които не искат да се променят, могат да ви разочароват и претоварят. Вместо това се опитайте да се съсредоточите върху това, което можете да контролирате, като например начина, по който реагирате на родителите си, изборите си и поведението си.

Въпроси за размисъл:

Как се опитвате да промените или поправите родителите си?

Как се чувствате, когато не можете да ги промените?

По отношение на взаимоотношенията ви с родителите ви, какво можете да контролирате?

4. Бъдете внимателни за това, което споделяте с тях

Доверието е ключов елемент на здравите взаимоотношения, затова помислете дали да споделяте лична информация само с тези, които са доказали, че заслужават доверие.

Вашите родители може да не попадат в тази категория, ако:

сплетничат за вас;

ви критикуват;

споделят неща за вас без ваше разрешение;

използват това, което им казвате, срещу вас.

Не сте длъжни да им разказвате всичко (или каквото и да било), което се случва в живота ви, или да отговаряте на въпросите им. Помислете дали да споделяте само това, което е безопасно за споделяне.

Въпроси за размисъл:

Какво се чувствате сигурни да споделите с родителите си?

Какво не ви се струва безопасно да споделяте?

5. Познавайте ограниченията на родителите си и ги спазвайте - но само ако искате

Ако знаете, че родителите ви започват да забравят, стават агресивни или по друг начин трудни след определен час от деня, опитайте се да планирате телефонните си разговори, посещенията и семейните срещи в по-ранните часове на деня, за да избегнете най-лошото им поведение.

Това може да бъде ефективна стратегия за справяне за някои хора, но не е необходимо да планирате живота си според родителите си.

Можете да се съобразявате с техните ограничения, ако това ви устройва. Нормално е да организирате партито за рождения си ден вечерта и да не поканите родителите си, защото не искате те да го развалят.

Въпроси за размисъл:

Има ли начини да заобиколите ограниченията на родителите си?
Наистина ли тези компромиси работят за вас? Ако не, какви промени трябва да направите?

6. Имайте стратегия за излизане от ситуацията

Когато нещата започнат да се влошават, приемете това като сигнал да напуснете или да помолите родителите си да напуснат. Ако останете, това може само да изостри ситуацията и да я влоши.

Може би е по-безопасно да прекратите престоя си заедно още при първите признаци на проблеми. Не е необходимо да оставате наоколо само за да бъдете учтиви или за да направите родителите си щастливи.

Въпроси за размисъл:

Как можете да излезете от трудна ситуация с родителите си?
Имате ли вие и вашият съпруг/съпруга, партньор/партньорка или брат/сестра сигнал, с който да се уведомявате един друг кога е време да си тръгнете? Ако не, би ли било полезно да си създадете такъв?

7. Не се опитвайте да ги убеждавате

Може да е трудно да се разсъждава с човек, който проявява токсично поведение.

Опитайте се да бъдете настойчиви по въпросите, които са важни за вас, но признайте, че родителите ви може да не разберат вашата гледна точка. Опитайте се да не се въвличате в спорове, които прерастват в обиди и други неуважителни прояви.

Не забравяйте, че не е задължително да присъствате на всеки спор, на който сте поканени. Вместо това можете да изберете да не участвате.

Въпроси за размисъл:

Как можете да се погрижите за себе си или да се разделите, когато родителите ви не могат да видят вашата гледна точка или не се интересуват от нея?

8. Не е необходимо да сте на разположение на родителите си

Хората с токсично поведение може да са прекалено нуждаещи се. Можете да им помогнете, ако това е осъществимо и оценено.

Но не сте длъжни да бъдете техен шофьор, прислужница, градинар или терапевт - особено ако през цялото време се отнасят зле с вас.

Не сте длъжни да сте на тяхно разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Ако сте заети или нямате време в момента, можете да изберете да отговаряте на телефонни обаждания или да отговаряте на sms-ите им по-късно.

Въпроси за размисъл:

Как родителите ви се възползват от вашата доброта, като очакват от вас да отговаряте на изискванията им 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата?
Как се чувствате, когато признаете, че не сте длъжни да правите неща за тях?
Можете ли да се освободите от част от вината, като си спомните, че поставяте здравословни граници и се грижите за себе си?

9. Не е задължително да прекарвате празниците с родителите си

Точно така! Заслужавате да се наслаждавате на празниците. Това може да означава да ги прекарате далеч от родителите си.

В някои случаи има голям натиск за поддържане на семейните традиции, но това често е за сметка на собственото ви психично здраве и благополучие.

Може би е добра идея да обмислите започването на собствени празнични традиции или да проявите творчество по отношение на начина, по който прекарвате празниците. Може би бихте искали да отпразнувате Деня на приятелите или да отидете на почивка по време на празниците.

Въпроси за размисъл:

Кои празнични традиции бихте искали да промените или да прекратите, защото водят до стрес или конфликти в семейството?
Как можете да създадете празници, които да са ви приятни и да отразяват това, което е важно за вас?

10. Погрижете се за себе си

Справянето с токсични родители може да бъде стресиращо. Този стрес може да се отрази на физическото и психическото ви здраве.

Изключително важно е да превърнете грижата за себе си в приоритет. Започнете още днес с основните неща, като например:

балансирано хранене;

качествен сън;

редовни физически упражнения;

общуване с позитивни хора;

признаване на чувствата си и даване на здравословен отдушник за тях;

намиране на подкрепа.

Може да е по-лесно да поставите граници и да изберете да реагирате по различен начин или да се отделите, когато сте в най-добрата си физическа и емоционална форма.

Въпроси за размисъл:

Как се чувствате?

От какво се нуждаете в момента?

Как можете да си дадете повече от това, от което се нуждаете?

Обобщение

Промяната на начините, по които се отнасяте към токсичните си родители, може да е страшна, защото може да наруши статуквото. Но вие можете да направите тази промяна.

Естествено е родителите ви да се противопоставят на промените, които се опитвате да направите.

Преходите са трудни и стресиращи, но поставянето на граници с родителите ви може да ви помогне да изградите и поддържате по-здрави отношения.

Вие сте единственият, който може да промени отношенията си с родителите си, и можете да започнете още днес.

Ако не сте сигурни дали родителят ви се държи токсично, помислете за разговор със специалист по психично здраве. Той може да ви помогне да получите необходимата яснота и да ви предостави инструменти, които да ви помогнат да се справите.

Не забравяйте, че имате избор. Можете да решите как и кога да се отнасяте към родителите си. Можете да изберете какъв тип взаимоотношения искате да имате с родителите си и кое е най-доброто за вас и вашия начин на живот.

*В статията са използвани материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!