Синхроничностите в живота ни

Стефан Греков 16 май 2018 в 14:45 7850 0

Някои биха казали, че всички съвпадения в живота ни са просто случайности. Това до някъде е така, но дали в някои случаи няма някакъв порядък от друго естество? Порядък, който едва ли не е спуснат свише? Дали това е късмет или не е въпрос на гледна точка. Карл Густав Юнг нарича тези съвпадащи стечения на обстоятелствата - синхроничности.

Под синхроничност се има предвид значимо съвпадение. Съвпадение, което има определена стойност за вас и вашия живот. В синхроничностите случайността е само привидна, всъщност синхроничностите са плод на ментално-емоционалния ни живот и на нашите вътрешни или външни търсения и нужди. Дори в квантовата физика се твърди, че на едно субатомно ниво частиците са буквално едно цяло - всичко е свързано с всичко и всяка една промяна в една частица води до промяна и във всички останали. Мое мнение е, че колкото човек става по-осъзнат и буквално наясно с живота си, толкова повече провокира и забелязва синхроничностите на съдбата.

Сигурен съм, че като се замислите по-обстойно ще откриете доста такива срещи или събития, които едва ли не за вас са се случили в точния период, момент от живота ви. Например, имате нужда да се чуете с определен човек и след малко получавате обаждане от него. Често пъти дори лекарските грешки, могат да имат спасителен характер.

Всъщност синхроничностите ни поднасят точно това, от което наистина имаме нужда в този период. Може би тогава сте го тълкували като подарък или късмет, но това е бил един синхрон между вас и живота. Синхрон, който е имал значимост и стойност за самите вас.

Мари Фон Франц, юнгианска аналитичка, в книгата " Човекът и неговите символи" пише:

"Д-р Юнг създаде ново понятие, което нарече синхроничност. Този термин означава „значимо съвпадение" на вътрешни и външни събития, които не са причинно свързани. Ударението се поставя на думата „значимо".
Ако един самолет катастрофира пред очите ми, докато си издухвам носа, това е съвпадение на събития, което няма смисъл. Това е само случайност и такива има много. Но ако си купя синя рокля, а по погрешка магазинът ми изпрати черна в деня, в който един от близките ми роднини почине, това ще бъде смислово съвпадение. Двете събития не са причинно свързани, но те са свързани със символното значение, което нашето общество влага в черния цвят."

Обикновено синхроничностите могат да ни водят, когато сме в задънена улица и не знаем накъде да поемем. В такива моменти сякаш живота ни поднася всичко, което преди сме търсели безкрайно, но безуспешно. Точно и поради това Айнщайн описва синхроничностите в живота на човека, като незабелязана Божия намеса.

Така че, ако сте в задънена улица и се чудите накъде да поемете, може би е дошъл моментът да оставите нещата да се случват в ред, който е извън контрола ви. Сигурно е време да се огледате и да помислите защо ли животът ви поднася точно това в този момент, при това по такъв начин. Може би имате нужда точно от този период, за да преустроите нещо за към по-добро, било то във вашия външен или вътрешен свят. Случайност или синхрон, вие преценявате...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!