Скандален архитект е главният проектант на устройствения план на Аязмото

Александра Маркарян 14 март 2018 в 11:44 28933 3

Александър Кирев

Снимка Архив

Александър Кирев

Бивш митнически инспектор с диплома за висше образование от УАСГ, придобита по странен начин след два неуспешни опита да завърши други университети, е главният проектант на Подробния устройствен план-план за регулация и застрояване на парка "Аязмото" (официално „Митрополит Методий Кусев“) в Стара Загора. Това показва документът, с копие от който OFFNews разполага.

В него се посочва, че главният проектант е арх. Александър Симеонов Кирев. Изпълнител на проекта е ДЗЗД (дружество по Закона за задълженията и договорите - бел. ред.) "ТРЕЙСПРОЕКТ", чийто управител е съпругата на Кирев - Даниела Стефанова Запрянова. Възложител е община Стара Загора.

Кой е Александър Кирев

Роденият в средата на 1965 г. Кирев беше герой на публикации на OFFNews от есента на 2012 г. заради начина, по който придобива висшето си образование.

Той завършва техникум в Самоков, работи като митничар на летище София. Решава да се образова. Записан е за студент в УНСС през 1995/1996 учебна година в специалността "Международни икономически отношения" - задочно, платено обучение, показва справка, изпратена през 2012 г. от ректора проф. Стати Статев до OFFNews. Влиза с изпит по руски с резултат "Зачита се". Средният успех от първата година на следването му е 3.538, а от втората - 3.40, става ясно също от справката.

Кирев прекъсва обучението си в УНСС на 24 ноември 1998 г., когато е третокурсник, "поради слаб успех".

Кирев не взема изпитите си в следващите почти 5 години и е изключен от УНСС на 23 април 2003 г. Не прави опит да възстанови чрез изпит загубените студентски права и не се записва отново в икономическия университет.

По думите на бившия митничар, той се записва и в Техническия университет, където впоследствие също губи студентски права. В интервю за OFFNews Кирев казва, че се явява на изпит по математика през 2004 г. и ги възстановява. Това отваря вратата за прехвърлянето му в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). Не започва от първи курс, а направо от трети в специалността "Геодезия". По този повод Кирев обяснява, че деканът решил така: "Деканът, който има право да определя курса на обучение, предложи да ме запише в трети курс, защото съм учил всички фундаментални дисциплини – математика,...".

Впоследствие решава да се прехвърли в друга специалност - "Урбанизъм", а мотивите си обяснява така пред OFFNews:

"Имах други интереси, в областта на устройственото планиране – с това се занимавах. Аз се занимавам от 1995 г. с този бизнес и това, че не съм имал образование не означава, че не мога да имам фирма и не мога да бъда мениджър".

В един момент преподавателите доц. Георги Калушев и доц. Веселин Дончев откриват, че в главната книга на УАСГ от тяхно име някой е писал оценки на Кирев, които те не са поставяли. Написаното е с един и същи почерк и химикал. Калушев и Дончев зачеркват оценките - тройка, три петици и шестица и пишат пет двойки. Подават и сигнал до ректора за подправяне на документа. Няма последствия.

Те твърдят още, че върху тях е оказван натиск да пишат положителни оценки без изпит срещу обещанието, че Кирев ще им уреди възлагането на големи проекти. Не всички склоняват и са заобиколени. Комисия, назначена от декана, изпитва Кирев. Той е допуснат до дипломна защита. Получава "отличен".

Пред OFFNews Кирев твърди, че преподавателите, които са ги задраскали и са му написали двойки, "си позволяват най–безобразно да подправят официален документ".

Той казва още: "През 2010 година има проверка на Министерството на образованието по тоя въпрос. Има проверка и на прокуратурата. И двете проверки, прокуратурата излиза с постановление, че няма извършено престъпление, тъй като не може да има извършено престъпление – знаете, че университетите имат автономия, а Министерството на образованието излиза със становище, че моето завършване е напълно редовно и законно".

Кирев продължава да се образова. Има диплома за магистърска степен по специалността "Регионално развитие и политика" от Софийския университет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

2

Новак

15.03 2018 в 04:04

Чия наглост по-напред да помним - на главния герой или на кохортата гъзолизци около него?
 
X

Да помогнем на украинските деца!