България стана втори дом за 400 000 руснаци

OFFNews 01 декември 2014 в 18:24 9237 18

Снимка pomorie.bg

За руснаците от средната класа, които се опитват да избягат от стреса в големите градове, България се превърна в привлекателно място за закупуване на втори дом, пише британският всекидневник Financial Times.

"Тук руснаците се чувстват добре дошли. Културата и езикът ни са сходни", споделя Елена Ахмеданова, студентка по журналистика в Московския университет, която учи за изпитите си в къщата на семейството й в Несебър. 

Според изданието около 400 000 руснаци притежават имоти в България. Увеличава се и броят на пребиваващите в страната целогодишно. 

Според Михаил Чобанов, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, това се дължи на факта, че руските граждани получават лесно разрешително за дълъг престой в България. 

"Руските строителни компании, супермаркети и пътнически агенции си разработиха пазарни ниши тук. Дори има хора, които управляват бизнеса си в Москва от България. Налага им се да летят със самолет само веднъж на няколко седмици", твърди Чобанов.

Постоянният поток от руснаци, които купуват жилища в Поморие, е увеличил населението на града двойно. 

"Тук живеем по-спокойно. Аз имам постоянна работа, а съпругата ми работи през туристическия сезон. Дъщеря ни учи в руско училище тук", коментира Леонид Козлов в кафене, пълно с рускоговорящи.

Той е фитнес инструктор, който се е преместил от Москва в Поморие преди две години. 

"Планираме да останем тук за постоянно и да направим бизнес с туристически квартири", завършва той. 

Сергей Губов, икономист в руска държавна компания, се установява в София със семейството си след като се пенсионира преди 4 години, така че синът му да учи в Софийския университет.

"Дойдохме тук главно заради големия ми син. Той иска да стане неврохирург и да работи в САЩ или Франция. Завършването на висше образование в държава членка на ЕС е първата важна стъпка.", споделя Губов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!