Британските депутати могат да отложат за кратко Брекзит, ако отхвърлят сделката на Мей за напускане на ЕС

OFFNews 26 февруари 2019 в 17:16 2382 0

Премиерът Тереза Мей обеща на британските депутати, че ако отхвърлят сделката ѝ за Брекзит другия месец, ще имат възможността да гласуват дали подкрепят Брекзит без сделка и дали искат отлагане на срока за излизане на Великобритания от ЕС.

Това стана ясно от нейно изявление днес, което вероятно е част от стратегията ѝ да потуши напрежението сред министрите ѝ, които са за оставане на Великобритания в Европейския съюз. 

Мей заяви, че ще подложи обновената си сделка за напускане на Великобритания на гласуване на 12 март в британския парламент.

Ако тя бъде отхвърлена обаче британският министър-председател обеща да се допита до депутатите си за следващите стъпки в поне още един вот.

Първо, на 13 март, депутатите ще гласуват дали биха подкрепили Брекзит без сделка. Това означава, че Обединеното кралство ще напусне ЕС без сделка, само ако парламентът изрично се съгласи с това. 

Ако и този вот се провали, тогава на 14 март депутатите ще гласуват дали да удължат срока за напускане, който според Лисабонския договор предвижда страната да напусне ЕС до 29 март

Мей заяви, че все пак не желае да удължава срока и фокусът на управляващите трябва да е върху осигуряване безпрепятственото напускане на държавата на 29 март. 

"Ако удължим срока до след края на юни, това би означавало, че Великобритания ще трябва да вземе участие в изборите за Европейски парламент. Какво послание би изпратило това на тези над 17 милиона хора, които гласуваха да напуснат ЕС преди 3 години?" 

Тя все пак подчерта, че и отлагането на излизането няма да изключи Брекзит без сделка като вариант. "Единственият начин да изключим тази възможност е като отменим параграф 50 от Лисабонския договор, което няма да направя, или да се съгласим на сделка."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!