Как реагира светът на кървавите протести в Ивицата Газа

OFFNews 14 май 2018 в 18:58 7127 3

Снимка EPA

Редица държави и организации изразиха острата си реакция за кървавите протести в Ивицата Газа срещу преместването на американското посолство на Израел в Йерусалим, които взеха 41 жертви, а над 1000 души бяха ранени. 

Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан призова израелските власти да не използват сила срещу палестинските демонстранти. 

"Франция призовава всички страни да покажат отговорност за предотвратяване на нова ескалация. Франция призовава израелските сили да проявят сдържаност при използването на сила, която трябва да бъде пропорционална", заяви той. 

Египет също реагира остро на случващото се в Ивицата Газа. Египетското външно министерство излезе в позиция, в която осъди използването на сила от страна на израелските сили срещу демонстрантите. В изявлението си Египет изразява позицията си в подкрепа на палестинците и правото им на независимост. 

Британският министър за Близкия изток Алистър Бърт пък изрази позиция, че демонстрантите са експлоатирани от "екстремистки елементи". 

"Изключително съм натъжен от загубата на човешки животи в Газа днес. Разтревожен съм, че мирните протестиращи са експлоатирани от екстремистки елементи. Призовавам от въздържане от използване на огън. Насилието е разрушително за мирните усилия. Великобритания продължава да настоява решението на проблема да е двете страни да си делят Йерусалим", посочи той. 

С изявление излезе и Организацията на ислямското сътрудничество. Организацията нарече решението на САЩ да премести израелското си посолство в Йерусалим "незаконно" и "атака срещу историческите, правните и националните права на палестинците, която подкопава позицията на Организацията на обединените нации и международното право и така представлява обида за международните мир и сигурност". 

Организацията допълва, че с решението си САЩ противоречи на собствените си ангажименти, и изразява презрението си към неуважаването на палестинските законни права, като допълва, че с тези действия американската администрация разрушава ролята си на участник във всякакви следващи мирни усилия в Палестина. 

Турция също изрази подкрепата си за Палестина и недоволството си от решението на САЩ. 

„Преместването на американското посолство в Ерусалим няма да донесе облекчение, сигурност, стабилност и мир в региона; напротив, това ще увеличи съществуващите проблеми, несигурност, нестабилност, кризата и конфликтите и ще предизвика много непредвидени негативи“, заяви вицепремиерът Бекир Боздаг, цитиран от агенция "Анандолу". .

„В крайна сметка Ерусалим ще бъде освободен; САЩ и Израел накрая ще оставят Йерусалим на истинските му притежатели“, добави още той.

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини призова всички към най-голяма сдържаност на фона на събитията в Газа.

Израел трябва да зачита правото на мирен протест и правилото за съразмерна употреба на сила. Хамас и водачите на протестите в Газа трябва да направят необходимото, за да няма насилие и събитията да не бъдат използвани с други цели, посочва Могерини, цитирана от БТА.

Всяка от двете страни в този сблъсък има оправдани искания и очаквания, и те следва да бъдат взаимно признати. Ерусалим е свято място за евреи, мюсюлмани и християни. Това се отнася и за връзката на палестинците с този град, отбелязва върховният представител.

Всяко по-нататъшно влошаване на и без това вече достатъчно напрегнатата и сложна обстановка би довело до нови невъобразими страдания за двата народа и би ограничило възможностите за постигането на мир и сигурност. Нужни са мъдрост и смелост за връщане към преговорите за постигането на политическо решение, важно еднакво за израелците, палестинците и региона. Единствено решение с две държави би позволило на двете страни да постигнат стремежите си, би прекратило конфликта и би донесло справедлив и траен мир, който израелците и палестинците заслужават, добавя Могерини.

Тя отбелязва, че ЕС остава готов да продължи да работи и с двете страни, както и с международната общност, за възобновяването на преговорите за установяването на две държави с границите, определени на 4 юни 1967 г. и с обща столица Ерусалим. 

Русия също взе отношение по въпроса, макар и лаконично. 

Кремъл изрази опасения, че преместването на американското посолство в Ерусалим може да доведе до изостряне на напрежението в Близкия изток.

"Да, имаме такива притеснения, вече сме говорили за това", заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

15.05 2018 в 00:51

Това не е експанзия. Обратното е - последният щит, който са успели да вдигнат пред себе си. Да изпързалят все още яката, но вече брутално оглупяла Америка, да замине за смазка между тях, и също вече счупения, Халифат. А америката - огън я горял. Както през 40-та тя е доубила породилата я Великобритания, така сега Израел дозатрива САЩ, в собствения си интерес. Без значение, че това ще е краят на "съюзника". За после - после ще му мислим.

23293

2

Стефан

15.05 2018 в 00:12

Значи "светът" пак се е осрал. Понеже 3 милиона евреи, обкръжени от 300 милиона араби, които пишат в букварите на децата си "убий евреина!", все пак имат право на самозащита. Или как?
Ситият не вярва на гладния. Както и "светът" не разбира ситуацията на Израел. У лево!
А виж глупостите, в които Израел набута не точно умният Тръмп, са ария от друга опера. Не съм специалист по Близкия изток, все ми се струваше, че имаше и друг сценарий.
Но стрелката вече е щракнала, и влакът е на този коловоз.

6109

1

Azarael

14.05 2018 в 19:22

Това е истинското лице на световната
циониско-империалистическа експанзия,
която се върши в момента в лицето на тези
отявлени негодници Нетаняху и Тръмп,
които не се спират пред нищо за да
осъществят своите пъклени планове !
 
X

Да помогнем на украинските деца!