Китай затваря базовия си лагер на Еверест за туристи заради боклука им

OFFNews 15 февруари 2019 в 15:43 4813 0

Китай затваря базовия си лагер на връх Еверест от своята страна за туристи без разрешителни за изкачването му. Властите прибягват до тези мерки, за да се справят най-вече с нарастващия проблем с отпадъците.

Туристите ще могат за стигнат до манастир, който се намира малко под нивото на базовия лагер от 5 200 м.

През годините планината се посещава повече от южната част на Непал, но напоследък броят на посетителите от китайската страна нараства. Китайският базов лагер, разположен в Тибет, е популярен, тъй като е достъпен с кола, а в непалския може да се стигне само с поход от почти две седмици.

Най-високият връх в света се бори с боклука в продължение на години, тъй като броят на посетителите нараства. Китайската асоциация по алпинизъм казва, че около 40 000 туристи са посетили базовия лагер през 2015 г. Рекордните 45 000 туристи са посетили базовия лагер на Непал за периода 2016 – 2017 г. според Непалското министерство на водите и опазването на почвите.

Туристи ще бъдат допуснати само до зони над манастира Ронгбук, който е на около 5000 метра над морското равнище, съобщава китайската държавна информационна агенция Синхуа. Алпинистите с разрешение да се изкачат на 8 848 м, ще могат да използват по-високия лагер.

През януари властите обявиха, че ще ограничават броя на разрешителните за катерене всяка година до 300.

Официалното съобщение за закриването бе направено през декември на уебсайта на тибетските власти.

В него се посочва, че три операции по почистване през миналата пролет са събрали 8 тона отпадъци, включително човешки изпражнения и планински съоръжения, които катерачите са изоставили. Тази година усилията за почистване ще се насочат към премахване на останките от загиналине в т. нар. зона на смъртта - над 8 000 м, където въздухът е твърде разреден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!