Кризата във Венецуела: 4 възможни сценария за развитие на ситуацията

OFFNews 31 януари 2019 в 17:19 4699 0

Снимка BBC

Решението на опозиционера Хуан Гуайдо да се обяви за временен президент доведе до безпрецедентна политическа криза във Венецуела, която само се засили от намесата на международната общност. 

Натискът върху президента Николас Мадуро се засили допълнително след решението на САЩ да въведат санкции срещу венецуелския държавен петролен монополист PDVSA и американското ѝ поделение Citgo Petroleum. 

Няколко еврпейски държави поставиха ултиматум на Мадуро да свика нови избори, като се заканиха в противен случай да признаят Гуайдо за временен президент.

В същото време пък опозиционера призова народа за мащабни улични протести. 

Какви са вариантите оттук нататък - на този въпрос дава отговор латиноамериканската служба на Би Би Си. 

1. Всичко ще остане както досега

Малко вероятно е всичко да остане без промяна. САЩ въведоха санкции срещу PDVSA - на практика единственият източник на доходи за страната, което промени правилата на играта. 

"Това ще засили усещането за безнадежност в страната. На PDVSA ще се наложи да търси други купувачи на нейния нефт", коментира Стив Ханке, професор по икономика в Университета "Джон Хопкинс". 

В момента САЩ внасят 40% от венецуелската продукция. Анализаторите на банка Barclays Алехандро Ареаза и Мануел Коен са съгласни с Ханке. 

"Тази силна връзка между Венецуела и американския пазар прави страната особено уязвима за каквито и да е действия от страна на администрацията на Доналд Тръмп", се посочва в техния доклад. 

Според Ханке новите купувачи ще плащат по-малко за венецуелския нефт, а и вероятно ще са по-далече, което ще увеличи транспортните разходи. 

Заради намаляването на парите от нефт страната няма да може да внася в досегашното количество различни стоки, в това число хранителни продукти и лекарства. 

Досегашния опит с Куба, Иран, Сирия и Северна Корея показва, че санкциите изобщо не е задължително да доведат до смяна на режима, допълва венецуелският икономист Луис Висенте Леон. 

Мадуро е на власт от 2013 г. и досега е успявал да се задържи на президентския пост с помощта на подкрепата на съюзници като Русия, Китай и Турция. 

2. Мадуро ще обяви нови избори

Няколко водещи европейски страни признаха Гуайдо за президент и настояха за нови избори във Венецуела. Но ако Мадуро назначи нови избори, това може да бъде възприето като признание, че изборите през май миналата година са били нечестни. Това пък би поставило под съмнение новия мандат на Мадуро, който започна едва на 10 януари. 

Традиционните опозиционни сили бойкотираха последните избори, като обявиха, че са жертва на несправедливи условия, след като някои от техните главни кандидати бяха отстранени от участие във вота.

"Ако Мадуро се съгласи на нови избори, това ще означава да излезе от властта. Той няма да може да се кандидатира наново, защото това ще означава да признае, че на последните избори е имало фалшификации", заяви Емили Дж. Бласко, политолог от Университета Навара в Испания. 

Хосе Мухика - бивш президент на Уругвай и влиятелна фигура в южноамериканската политика, предложи да се проведат избори под наблюдението на Съвета за безопасност на ООН. Този процес обаче ще е дълъг и скъп. 

"Нужно е да се създаде нов избирателен списък и да се смени състава на избирателната комисия. Прозрачно гласуване трябва да бъде съпроводено от ръчно преброяване, с открито броене на всеки глас", посочи той. 

3. Компромис

Хуан Гуайдо се обяви за временен президент на 23 януари. Беше подкрепен от много представители на международната общност, в това число от влиятелни съседи в региона, като Бразилия например. 

Мексико стана изключение. Нейният президент Андрес Мануел Лопес Обрадор излезе с дипломатично решение и предложи да стане посредник в преговорите между правителството на Мадуро и опозицията. 

"Ако наистина искат диалог и мирно решение, аз мога да стана посредник", обяви той пред мексиканската преса. 

Русия - главният съюзник на Каракас, също предложи помощ в тази посока. Преговорите обаче ще бъдат дълги. 

Самият Мадуро също обяви готовност за диалог. Опозицията обаче смята, че вече е удържала победа и се опасява да се върне към преговори, които по-рано претърпяха крах. 

Тук е важно да се отчете и натискът от страна на Вашингтон. На последното заседание на Организацията на американските държави държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че "времето за дебати е приключило". 

4. Военна намеса

"Разглеждат се всички варианти", посочи наскоро американският президент Доналд Тръмп в отговор на въпрос за разполагане на войска във Венецуела, ако Мадуро не се откаже от властта. 

Миналия понеделник световните агенции публикуваха доста красноречива снимка: на бележника на съветника на Тръмп по сигурността Джон Болтън, върху който беше написано "5000 войници в Колумбия" - страна, граничеща с Венецуела. 

Освен това Болтън участва и в съвещанието, на което бяха обсъдени новите санкции срещу Каракас. 

Колумбия е един от основните съюзници на Вашингтон в региона. Освен това тя също призна Хуан Гуайдо за президент. 

В същото време обаче министърът на външните работи на Колумбия Карлос Холмс Трухильо написа в Туитър, че не са му известни причините или смисъла за написаното върху бележника на Болтън. 

Влизането на американски войски в Колумбия, границата на която с Венецуела е 2000 км, трябва да бъде одобрено от президента Иван Дуке, който зае твърда позиция срещу Мадуро. 

Съществува обаче и вероятността Болтън и останалите представители на Белия дом да са обсъждали план в случай на непредвидени обстоятелства за оказване на помощ на американските дипломати във Венецуела - миналата неделя изтече срокът, даден от Мадуро на американските дипломати, в който те трябва да напуснат страната. Помпео обаче обяви, че президентът на Венецуела няма пълномощията да дава заповед за напускането им. 

Според икономиста Луис Висенте Леон администрацията на Тръмп е убедена, че режимът ще рухне, преди да бъдат предприети последващи действия. По думите му за това роля ще изиграят и венецуелските военни. 

"Икономическата криза ще бъде огромна, но тук ще имат влияние и военните. Именно те ще обърнат ситуацията", подчерта той. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!