Нова роля за актьора Артур Смолянинов. Лютий от ''9-та рота'' иска да се сражава на страната на Украйна

OFFNews 09 януари 2023 в 12:33 5155 3

Снимка Кремъл

На 7 ноември 2005 година Артур Смолянинов е на среща с Путин в резиденцията му в Ново-Огарьово, където е първата прожекция на "9-та рота".

Руският актьор Артур Смолянинов (Лютий във военния блокбъстър „9-та рота“) иска да се сражава на страната на Украйна, съобщи самият той пред главния редактор на „Новая газета Европа“ Кирил Мартинов в интервю в канала на изданието в YouTube.

„Ако отида на война, то ще е на страната на Украйна, еднозначно. Т.е., разбирате ли, за мен това дори не е на страната на Украйна, за мен това е на страната на моите братя, които са нападнати от други мои братя, които не знам за какъв чеп отидоха да убиват. Ти имаш един брат и имаш още един брат. И ти си третият брат. И единият брат в пристъп на някакво безумие шибано се хвърля върху другия ти брат. Ти ще защитиш ли брат си? Може ли изобщо да има въпрос, разбира се. И това е“, заяви в разговора с Мартинов Смолянинов или още Лютий от любимата лента на Владимир Путин „9-а рота“.

На въпрос дали разбира, че отивайки на фронта ще трябва да стреля срещу руските си колеги, той казва категорично че тяхната смърт ще бъде справедлива. „Дали бих стрелял срещу тях? Без съмнение!“, казва още един от най-популярните актьори на руските кино и театър, като споменава един от колегите си, акьтора Сослан Фидаров, с когото заедно се снима в „9-та рота“ и, който се показа в униформа на руската армия като се бие срещу Украйна.

„Гледам го на снимка в униформа и не разбирам. Все пак го познавам, общувал съм с него, той е нормален човек, повярвайте ми. Никога не съм си представял, че той - човекът, завършил театралния институт "Шчукин", човекът, с когото съм разговарял за култура и също е чел Чехов... Дали бих стрелял по него? Без всякакво съмнение!“, казва Артур Смолянинов

Смолянинов се обяви против войната в Украйна още в самото й начало, а през октомври срещу него беше заведено следствено дело за дискредитация на руската армия. Актьорът беше уволнен от всички проекти, по които работеше и напусна Русия, като се установи в Рига, в Латвия. Там се включи в обновения проект „Гражданинът поет“ и се сне в антивоенения клип на групата „Ногу свело“ (Схвана ми се кракът) заедно с Чулпан Хаматова.

Заради интервюто за „Новая газета Европа“ председателят на Следствения комитет на руската федерация ген. Александър Бастрикин е разпоредил следствено дело срещу актьора.

На какво мирише Путин?

Артур Смолянинов е участвал в много руски продукции, но най-касовата е филмът „9-та рота“, разказващ за войната в Афганистан. Предремиерата на лентата е през 2005 година у самия Владимир Путин, който се среща с екипа в резиденцията си в Ново-Огарьово. Всички са сковани и гледат нанякъде, Смолянинов е единственият, който разговаря близо час с Путин. „Какво, и той е човек, и аз съм човек, беше им интересно“, разказва впоследствие за срещата актьорът. В едно от интервютата си през тази година той шокира водещата с неочаквания си разказ за миризмата на Путин и за психологическото състояние на участниците по време и след срещата с автократа.

„Бях на среща с Путин и още тогава започнах да подозирам, че нещо не е наред. След като изгледахме филма останахме и говорихме с него почти час. Това, което съм оставил в паметта си са две ярки впечатления. Първото е миризмата, която идваше от него. Там явно са работили някави специални парфюмерийни части, защото у мен ароматът предизвика усещане за някаква инстинктивна сервилност. Никога през живота си не съм усещал такава миризма“, казва Смолянинов, според когото с помощта на тази миризма се моделира поведението на събеседниците на президента.

След срещата с Путин актьорът осъзнал, че не помни почти нищо, казано от руския президент. Вероятно, това е също такава технология, събеседниците „да забравят“ какво точно е говорил Путин. Артур Смоляников описва по тази среща Путин като обаятелен и харизматичен човек, поне тогава, който говори убедително, манипулативно и майсторски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

09.01 2023 в 14:26

Гледах интервюто, този е наистина страхотен пич!
А сега ще последват коментарите.
Започна безумната война, нещата са кристално ясни, всичко е черно и бяло, без нюанси, без никакви, абсолютно никакви възможности за интерпретиране, добро и абсолютно зло, а ние се оказахме най-разделеното общество, толкова ли сме тъпоглави, макс индоктринирани, лишени от здрав разум и капчица човешка съпричасност!?
Сега нека троловете да заповядат...

10298

2

AntiZ

09.01 2023 в 12:57

Едно от малкото изключения, за които мога да кажа, че дебело подчертават правилото какъв боклук е всъщност руснака. Казва го руснак, който най-добре знае за какво става дума. Не искам да съм на негово място.

1000

1

Elling

09.01 2023 в 12:56

https://www.youtube.com/watch?v=1yuTJMFGxEw

Ето го въпросното интервю. Един истински човек. Вероятно в цяла руссия, едва ли са останали повече от 7-8 такива.
 
X

Да помогнем на украинските деца!