Растат случаите на COVID-19 в Южна Корея заради огнища в нощните клубове

OFFNews 12 май 2020 в 12:00 2687 0

101 души от новозаразените с COVID-19 в Южна Корея са свързани с огнище, разразило се от нощни клубове и барове в Сеул, в квартал Итеноу, много от които са посещавани от ЛГБТ обществото, съобщиха от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в страната, цитиран от Би Би Си. 

78 от положителните за коронавирус са мъже, а 76 от тях са между 20 и 30 години. 

Екип от над 8500 полицаи проследява близо 11 000 души, които са посетили въпросните клубове този уикенд. Служителите имат телефонните номера на всички потенциално заразени.

Защитниците на ЛГБТ обществото остро критикуват реакциите на медиите към новите огнища на COVID-19. Застъпническа група заяви в изявление, че "разкриването на сексуална ориентация на пациентите е стигма зарази разразилата се хомофобия в южнокорейското общество". Вестник, управляван от протестанти в Сеул, беше първият, който излезе с заглавието, че епидемията идва от "нощните гей клубове" - термин, който здравните власти се опитват да избегнат. 

За да се издирят контактните лица, властите уверяват, че хората, посетили "Итеноу" този уикенд, могат да не дават името си, когато правят тестове, с цел запазване на анонимността.

"Призоваваме ви да се въздържате от разпространяване на лична информация на пациентите или безпочвени слухове, които не само ги нараняват, но и могат да донесат наказания", обявиха на брифинг от министерството в понеделник.

Корейският център за контрол на заболяванията поясни пред Би Би Си, че всеки, който е бил в района по това време, включително чужденци, може да бъде тестван безплатно. Досега над 7000 души са били изследвани за COVID-19. 

По време на пандемията в Южна Корея опазването на общественото здраве бе с приоритет за сметка на разкриването на лична информация. Местни власти, включително и в Сеул, съобщаваха фамилните имена, възрастта и професиите на онези, които дадат положителен резултат. 

Министър-председателят на Южна Корея заяви, че целта сега е да се спре разпространението извън столицата. Скоростта е ключова, трябва бързо да открием и тестваме хората, каза той.

Над 10 930 са случаите на заразени с COVID-19 по данни на института Джонс Хопкинс. 258 са починали. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!