Разследване на отравянето на Скрипал заедно с Русия би било извращение, смята Лондон

OFFNews 04 април 2018 в 18:12 5043 6

Снимка BBC

Лондон отказа разследването на бившия руски шпионин Сергей Скрипал да проведе съвместно с Москва.

Това заяви представителя на Великобритания в Организацията за забрана на химическите оръжия Джон Фого. 

"Великобритания, и в това я подкрепиха много страни, стигна до заключението, че има много голяма вероятност руската държава да носи отговорност за това нападение и няма никакво друго правдоподобно обяснение. В конвенцията за химическите оръжия не присъства изискването жертвата да привлече вероятния престъпник за съвместно разследване. Това би било извращение", каза Фого.

Той напомни, че Лондон постави на Русия въпросите как е разработила нервнопаралитичното вещество, използвано за отравянето на Скрипал, и дали е загубила контрол над запасите си от химическо оръжие.

Москва не отговори на тези въпроси, а вместо това обяви над 24 различни версии за случилото се, подчерта Фого. 

Лаборатория към британското военно министерство съобщи по-рано, че Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия са отровени с веществото "Новичок", но няма доказателства за руски произход на веществото, макар че това не е била и задачата на анализа.

Руският президент Владимир Путин пък заяви, че около 20 страни в света могат да произведат подобно нервнопаралитично вещество. 

Изпълнителният съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия заседава днес по случая "Скрипал". 

ЕС отказа да одобри декларацията за отравянето на Скрипал, внесена от Русия. 

ЕС е крайно обезпокоен, че руската страна подготвя почвата за отхвърляне на работата на ОЗХО по инцидента в Солсбъри, посочи българският представител Красимир Костов, цитиран от ТАСС.

"Изключително важно е Русия да отговори на законните въпроси на британското правителство, да започне да сътрудничи със секретариата на ОЗХО и да предостави пълна и изчерпателна информация на ОЗХО за програмата, която има отношение към инцидента", каза Костов, като допълни, че вместо това сме свидетели на "поток от инсинуации" срещу отделни страни от ЕС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

5

Hissarion

05.04 2018 в 09:58

Не сме деца на мач, че да заплюваме кой от кои е. Ясно е, че и едните и другите прикриват нещо. Излишната истерия само допринася за увеличаване на напрежението, което е и целта на някои заинтересовани кръгове и от двете страни.

23293

4

Стефан

05.04 2018 в 01:26

Не думай! А защо имаше присъда, преди краят му?
Когато една ядрена държава, каквато е в англия, се държи истерично, и иска да бъде последвана в лудостта си от всички други държави, по никой начин не става дума нито за демокрация, нито обективност, нито за разследване.
А ти си един от душевно болните, или от престъпниците, които подкрепят такива действия.
Избери сам кое си.

8931

2

AnderXale

04.04 2018 в 19:53

Вчера Борис Джонсън беше директно уличен в лъжа от тяхната си военна лаборатория, а външото им министерство си трие коментарите от социалните мрежи. И днес пак излиза някакъв да твърди, че всичко което казват е законна истина и всички трябва да ги следваме сляпо. Без съд издадоха присъда за един ден, а вече близо месец крият доказателствата и всеки ден излизат нови и крайно противоположни факти и предположения. Не знам дали има още заблудени хора, които да вярват, че това е демокрация, но преди 70 години му се е викало фашизъм...

23293

1

Стефан

04.04 2018 в 18:36

Извращение е Англия да разследва тоя случай. При очевидна предубеденост, и измами от началото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!