Румъния ще направи всичко възможно Лаура Кьовеши да не стане eвропейски главен прокурор

OFFNews 06 февруари 2019 в 14:15 4903 3

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер обяви, че ще направи всичко по силите си, за да блокира кандидата за европейски главен прокурор от собствената си страна - Лаура Кьовеши, писа в. "Гардиън".

В Румъния Кьовеши бе отстранена от поста ръководител на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA). По това време тя се бореше смело да премахне корупцията в една от най-корумпираните държави в ЕС, отбелязва британското издание и припомня, че тя проверяваше и премиера, настоящи и бивши министри, кметове и депутати.

Беше уволнена именно по заповед на Тоадер през юли 2018 г., което провокира улични протести в Румъния.

Сега тя е класирана на първо място в конкурса за главен прокурор на Европейската прокуратура след интервю пред жури от специалисти по право от Европейския съюз. Втори е французинът Жан-Франсоа Бонер, а на трето място - Андрес Ритер (Германия).

Кьовеши може да оглави прокуратурата на ЕС по време на председателството на Румъния, след като в родината си бе отстранена от ключовия пост в спецпрокуратурата. Новият главен прокурор ще бъде избран от Европейския парламент и Европейския съвет чрез консенсус. Гласуването в ЕП и в Съвета е в края на февруари и в началото на март.

Европейският главен прокурор има 7-годишен мандат, който не може да се подновява.

Очаква се Европейската прокуратура да заработи от 2020 г. и да разследва и изправя пред съда извършителите на престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС, трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които щетите са на стойност над 10 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10935

3

borisboris

06.02 2019 в 16:31

Хващам се на бас, че и България ще направи всичко възможно Лаура Кьовеши да не стане eвропейски главен прокурор.

10571

1

Hissarion

06.02 2019 в 14:38

Тоя на снимката е като въплъщение на злото.
 
X

Да помогнем на украинските деца!