Русия експулсира полски историк

OFFNews 27 ноември 2017 в 11:12 1956 0

Русия е експулсирала полски историк, специалист по история на полско-руските отношения през 19-и и 20-и век, съобщи Полският институт за национална памет, цитиран от Франс прес и БТА. 

Решението на руската страна е отговор на решението на Полша да експулсира руски учен от Руския институт за стратегически проучвания преди няколко седмици, след като го обвини в пропаганда в полза на страната си пред историци и журналисти. 

Хенрик Глебоцки, който се намираше в Русия от средата на ноември за проучване на руски архиви, е задържан в петък в Москва и му е връчено решение на Федералната служба за сигурност на Русия със заповед да напусне страната до 24 часа. 

Полският историк е организирал конференция в Санкт Петербург за съдбата на поляците, депортирани от Народния комисариат на вътрешните работи, предшественик на КГБ по време на "Големия терор" през 1937 и 1938 година.

Глебоцки, който през уикенда се е завърнал в Краков, където живее, отказа да коментира случилото се. 

Според Владислав Булхак, историк от Института за национална памет, това е първото експулсиране на полски учен от Русия откакто руските архиви бяха отворени за полски историци след падането на комунизма в Източния блок през 90-те години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!