След натиска на националистите Словакия отказа да ратифицира Истанбулската конвенция

OFFNews 22 февруари 2018 в 18:55 5728 6

Роберт Фицо

Словакия няма да ратифицира Истанбулската конвенция, заяви министър-председателят Роберт Фицо, след като срещу документа се противопоставиха по-малък коалиционен партньор и религиозни групи.

Словашкото правителство подписа конвенцията на Съвета на Европа за борба с насилието срещу жени през 2011 г. и ратифицирането й от парламента щеше да е следващата стъпка.

Словашката национална партия, която е по-малък коалиционен партньор в настоящия кабинет, обяви, че ще го напусне, ако Словакия не се оттегли от конвенцията.

Фицо твърди, че Словакия няма да ратифицира конвенцията, защото е "спорен документ, който може да наруши конституцията и да доведе до въвеждане на еднополови бракове."

Той все пак заяви, че страната му ще включи в законодателство всички мерки, насочени към борба с насилието срещу жени.

Словакия на практика забрани еднополовите бракове през 2014 г., когато прие конституционна поправка, определяща брака като съюз между мъж и жена.

Официална Братислава също така не признава каквато и да е форма на гражданско партньорство между хора от един пол.

Фицо, който е социалдемократ, твърди, че Истанбулската конвенция "ненужно поставя под въпрос естествените различия между мъжете и жените и ги нарича стереотипи", като същевременно преследва добрата цел за премахване на насилието срещу жени.

Римокатолическата църква в страната зае позиция, че документът може да доведе до дискриминация за религиозната свобода в Словакия, където 62 процента от 5,4 милионното население се определят като католици, а 6 процента - като протестанти.

България, Унгария, Чехия, Великобритания, Хърватия, Гърция и Ирландия все още не са подписали документа, както и страните членки на Съвета на Европа Азербайджан и Русия.

Конвенцията е подписана от 40 държави.

Преди две седмици България, която е ротационен председател на Европейския съюз, също отхвърли конвенцията. Това изтъкна съпротивата в по-консервативните в социално отношение страни от бившия източен блок срещу либералните ценности на по-богатата Западна Европа, отбелязва агенция Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12270

5

HristoSliven

22.02 2018 в 22:28

Внимавайте, Тиквата пак излъга!!!
Днес имаше информация за изказване на зам.министър на правосъдието (публикация в сайта "Правен свят"-новата играчка на Мамин Свин/Грухчо Белята...), че продължава работата за подготвяне на промени в нашето законодателство за СЛЕД ПРИЕМАНЕТО на ИК!!! Тази публикация изчезна много бързо, след опити за коментари и копиране на адреса!!!
Джендърите ще атакуват!!!
Трябва да се поиска изричен отговор от коалиционните партньори в правителството, а именно Каракачанов и Сидеров - какво става?! Симеонов е ясен - вече е зачислен "за храна" по линия на подкрепа за ИК!

77927

4

El Commandante

22.02 2018 в 21:58

Не знам човек, у нас в училищата децата вече се обиждат едно друго с "джендър"....смятай....

16193

2

SC

22.02 2018 в 20:44

А поляците сега се усетиха какъв си го вкараха с тази конвенция и възнамеряват да денонсират ратификацията. Е по-добре късно, отколкото никога, нали?

77927

1

El Commandante

22.02 2018 в 20:15

"Това изтъкна съпротивата в по-консервативните в социално отношение страни от бившия източен блок"

Великобритания и Ирландия?
 
X

Да помогнем на украинските деца!