Турция бомбардира Кюрдистан в отговор на убийството на неин дипломат

OFFNews 19 юли 2019 в 12:38 3610 0

Снимка Azad Lashkari/Reuters

Ресторантът, където беше убит турският дипломат.

Турция е нанесла въздушни удари по цели в Иракски Кюрдистан в четвъртък като отплата за убийството на турския вицеконсул и още двама души на 17 юли в Ербил, предава "Ал-Джазира".

Никой все още не е поел отговорност за атаката, но анализатори подозират турската отцепническа организация "Кюрдска работническа партия" (КРП), която Анкара смята за терористична групировка. Техни бойци често са приютявани в Кюрдистан.

При въздушния удар са унищожени оръжейни складове, квартири, подслони и пещери, които са ползвани от кюрдските бойци, съобщава турският министър на отбраната Хулуси Акар.

"Кюрдистанската демократична партия", която в момента е на власт в Иракски Кюрдистан, поддържа добри отношения с Турция.

От май месец насам обаче Турция провежда сухопътна и въздушна кампания в северния планински регион, за да изкорени КРП, която от 1984 г. води бунт срещу турската държава и се опитва да отцепи голяма част от територията ѝ, населена предимно с кюрди.

По-рано този месец при една от атаките беше убит висшият КРП деец Дияр Гариб Мохамед. Бунтовниците обаче отрекоха да имат нещо общо с убийството на вицеконсула в Ербил по-рано тази седмица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!