Великобритания започна да издава паспорти без надпис 'Европейски съюз'

OFFNews | 06 април 2019 в 16:41 | 2879 |0

Великобритания започна да издава паспорти, на които липсва надписът "Европейски съюз".

За това сигнализира британка, която се обърна чрез Туитър към вътрешното министерство. Тя изрази безпокойството си, че на корицата на новия ѝ паспорт липсва надписа "Европейски съюз".

Новите паспорти са пуснати от 30 март, обясниха от британското външно министерство и увериха, че и двата вида ще са валидни за пътуване зад граница. 

От края на годината ще започне издаването на сини паспорти, които ще са различни от задграничните паспорти, които се издават в ЕС.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март. Брекзит обаче така и не се случи на тази дата, тъй като британският парламент не е одобрил сделката, която премиерът Тереза Мей постигна с Брюксел. 

Стигна се до отлагане на Брекзит до 22 май, което беше одобрено, ако парламентът одобри сделката. Тъй като това отново не се случи, Мей поиска ново отлагане - този път до 30 юни. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пък предложи "гъвкава" отсрочка до 12 месеца.

Все още не е ясно какво ще означава такова отлагане за предстоящите евроизбори, които ще се проведат в ЕС между 23 и 26 май.

Извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит е насрочена за 10 април.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !