Венецуела е готова да приеме още руски военни

OFFNews
04 април 2019 в 16:51 | 2276 |2
Руски стратегически бомбардировач Ту-160
Руски стратегически бомбардировач Ту-160

Не е изключено нови военни мисии да пристигнат във Венецуела в рамките на договореностите във военно-техническото сътрудничество, заяви заместникът на външния министър на латиноамериканската държава Иван Хил, цитиран от Интерфакс.

„Група военни специалисти от Русия се намират в страната в рамките на нашите договори и споразумения, както вече стана известно. Те ще стоят толкова, колкото е необходимо и няма конкретни срокове за престоя им“, посочи той. Хил допълни, че всичко зависи от тяхната работа и че е възможно да пристигнат и нови мисии, но всичко това е в рамките на споразуменията, подписани в сферата на сигурността.

Дипломатът подчерта, че престоят на руските военни във Венецуела не е гаранция за ненамесата на САЩ във вътрешните работи на страната. „Мисля, че гаранция за това е народът на Венецуела и правителството, което е готово да защити мира“, подчерта Хил.

В края на март бе съобщено за два самолета с 99 руски военни, доставили 35 тона товари в Каракас. Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс определи присъствието на руските военни като провокация, а по-късно Доналд Тръмп призова Русия незабавно да се изтегли от Венецуела и да прекрати подкрепата си за Николас Мадуро.

Русия достави танкове, самолети, средства за противовъздушна отбрана, артилерия, съобщиха от Рособоронекспорт. Това е руската държавна компания, единствен посредник по вноса и износа на широкоспектърна продукция, технологии и услуги от военно и двойно предназначение. Говорителят на компанията Вячеслав Давиденко уточни, че във Венецуела са доставени значителни количества руско въоръжение и военна техника, в това число многофункционалните изтребители Су-30МК2, бойни и транспортни хеликоптери „Ми“, танкове, бойни пехотни машини, ракетно-артилерийско въоръжения, автомати „Калашников“. Според него доставката е позволила на страната в кратки срокове да се сдобие със сериозен потенциал, който да гарантира националната й сигурност и отбранителна способност.

Препоръчани материали
Доктор Га

Рейтинг : -121

05.04 2019 в 14:14 2
+ 1
- 0
А нещо за ядене няма ли да им пратят? Че под мъдрото ръководство на Мадурко умряха от глад! :D
Тиксо

Рейтинг : -1700

04.04 2019 в 19:12 1
+ 2
- 13
Рижия клуон ще фане Мадуро за КУРО