Военният министър на САЩ напуска, Тръмп планира частично изтегляне от Афганистан

OFFNews 21 декември 2018 в 09:59 2208 0

Военният министър на САЩ напуска, Тръмп планира частично изтегляне от Афганистан

Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис ще се оттегли в края на февруари. Това беше обявено от американския президент Доналд Тръмп.

В пост в профила си в Twitter той написа:

„Генерал Джим Матис ще се пенсионира, с отличие, в края на февруари, след като е служил на администрацията ми като министър на отбраната през последните две години“.

В писмо на Матис до президента се посочва, че причините за напускането му са различия между двамата. Според ТАСС от  текста на писмото ставало ясно, че министърът на отбраната сам е взел решението да напусне поста си. 

„Тъй като имате право да имате министър на отбраната, чиито възгледи по-тясно се сближават с вашите <...>, мисля, че би било правилно да се откажа от поста си. Моят мандат приключва на 28 февруари 2019 г., което трябва да остави достатъчно време за назначаването на друг и одобрението му от Конгреса на САЩ“, се казва в писмото на Матис до Тръмп.

В обръщението си до американския президент, ръководителят на военното ведомство отбелязва и разликата в стратегическите интереси на Вашингтон с Москва и Пекин. „Вярвам, че трябва да бъдем решителни в нашия подход към тези страни, чиито стратегически интереси все повече се различават от нашите, създавайки напрежение“, се казва в писмото на Матис, който вярва, че Русия и Китай се предполага, че търсят „правото да налагат вето върху решенията на други държави в областта на икономиката, дипломацията и сигурността с цел насърчаване на собствените им интереси“.

Пенсионираният генерал също така изразява мнението, че Съединените щати не могат да защитават интересите си, без да поддържат „силни съюзи“ и „да показват уважение“ на съюзниците.

Говорителят на Белия Дом Сара Сандър съобщи, че Тръмп и Матис са имали различия по редица въпроси. Сандърс заяви, че въпреки това двамата имали добри отношения. 

„Само един човек е избран за президент и главнокомандващ, и това е Доналд Тръмп“, каза Матис, цитирана от "Фокус". Тя увери, че Тръмп винаги „слуша мненията, съветите и мислите“ на Матис. Сандърс обаче подчерта, че правото да вземе крайното решение за курса на САЩ остава на президента Тръмп. 

В същото време стана ясно, че Тръмп има намерения да изтегли половината от американските войски в Афганистан. „Това решение е взето. Ще има значително оттегляне“, заявил за AFP източник, поискал анонимност. По неофициална информация става въпрос за връщането на между 5000 и 7000 военни от общо 14 хил. там. Очаква се Тръмп да обяви официално намеренията си през януари.

По-рано вестник The Wall Street Journal съобщи, че американската администрация обмисля възможността за значително намаляване на американския военен контингент в Афганистан. Изданието отбелязва, че оттеглянето на американските войски може да започне в рамките на няколко седмици, като вече били дадени и устни разпореждания за подготовка на изтеглянето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!