От ATP поздравиха рожденика Роджър Федерер със специално видео

OFFNews 08 август 2018 в 16:24 2350 0

Швейцарската легенда в мъжкия тенис Роджър Федерер празнува 37-ия си рожден ден. Маестрото има 310 седмици на върха в световната ранглиста, 20 титли от Големия шлем, печелил е общо 98 турнира и има 29 рекорда на Гинес.

От АТР посветиха кратко видео в чест на Маестрото. В материала са събрани някои от най-любимите моменти на феновете на тенисиста и доста забавни случки, в някои от които е включен Григор Димитров.

Федерер е роден в градчето Бининген (близо до Базел, Швейцария). Негови родители са Роберт Федерер (с швейцарско-немски произход) и южноафриканката Линет Федерер. Роджър има по-голяма сестра – Диана. Той израства в предградие на Базел на име Мюнхенщайн. Родният му език е немски, но от малък говори свободно френски и английски.

Федерер започва да играе тенис на шестгодишна възраст. На девет години започва да посещава групови уроци по тенис, а когато навършва десет и частни. По това време тренира също и футбол, като на тринадесетгодишна възраст решава да се съсредоточи само върху тениса.

През 1995 година, на 14 години, става абсолютен национален шампион на Швейцария във всички юношески възрастови групи. През юли 1996 г. започва да участва в младежките състезания, организирани от Международната тенис федерация. През 1998 г. печели Ориндж Боул до 18 г. (неофициално световно първенство за младежи), побеждавайки на финала Гилермо Кория.

През юни 1998 година Федерер става професионален състезател, присъединявайки се към ATP. Дебютът му като професионалист се състои на турнира в Гщаад, Швейцария. Първата си титла печели на 4 февруари 2001 г. от турнира в Милано, Италия. Както се казва, оттам нататък всичко останало е история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!