4 витамина, които са безполезни като хранителни добавки

OFFNews 07 януари 2020 в 12:46 4953 0

Снимка Pixabay

Безспорно витамините са нужни на организма, но действието на някои от тях се надценява, предупреждават специалистите. А ако се приемат под формата на хранителни добавки, в неконтролирани количества, могат да нанесат вреда. С кои витамини трябва да внимаваме, посочва изданието Focus, цитирано от Medik Forum.

Витамин А

Дългосрочно изследване показва увеличаване на риска от рак на белия дроб при пушачите, които приемат витамин А или неговия предшественик бета каротин. Известно е също, че дори малко предозиране на мастноразтворимия витамин А ежедневно, може да увреди черния дроб и костите.

Витамин С

Той не може да ни защити от болести, дори от вирусни инфекции, казват учените. Изследвания нееднократно са опитвали да докажат положителното влияние върху имунната система през последните десетилетия без особен успех. Впоследствие било установено, че дневните дози витамин С могат да предизвикат образуване на камъни в бъбреците.

Витамин Е

Предполагаемата му полза като защита срещу онкологични заболявания не може да бъде доказана. Изследване на 36 хиляди мъже обаче показва повишен риск от рак на простатата при тези, които са приемали капсули витамин Е. При високи дори може да последват нарушения в храносмилането и в съсирването на кръвта.

Витамин В3

Дълго време ниацинът (никотиновата киселина) имаше репутация на витамин, който защитава сърцето и мозъка.
Проучване сред 25 хиляди пациенти със сърдечносъдови заболявания показва, че продължителното му използване не намалява количеството сърдечни пристъпи или инсулти. В сравнение с групата, която е вземала плацебо, хората, които са приемали В3, по-често страдат от проблеми с черния дроб и от вътрешни кръвоизливи, пише Focus.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови