Акушер-гинеколози от видинската болница подадоха оставка

Решението им било морален акт след смъртта на новородено бебе в края на миналата година

OFFNews 20 януари 2020 в 12:45 2414 0

Снимка Архив

Четирима лекари са връчили предизвестие за напускане от акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ „Св. Петка“ във Видин, съобщи БНР. Реакцията им е отговор на обвиненията за причинена смърт на новородено в края на миналата година. 

С предизвестие за срок от 3 месеца е завеждащият отделението д-р Слави Любенов. Той определи депозирането на оставките като „морален акт“, след смъртта на новородено на 26 декември 2019 г. Завеждащият отделението добави, че той и колегите му  д-р Младенов и д-р Николов нямат отношение към случая.

Пред националното радио кметът на Община Видин Цветан Ценков коментира, че хората в крайдунавския град заслужават нормални медицински грижи и темата за болницата ще бъде обсъдена на заседание на Общинския съвет във вторник.

Той каза още, че е говорил с директора на Института по акушерство и гинекология проф. Иван Костов от Медицинския университет в София и през идната седмица неговият заместник ще бъде във Видин, за да се срещне с медиците.

Очаква се решението на здравното министерство по въпроса с ръководството на болницата. Общината не може да вземе такова решение, защото е необходимо преструктуриране и укрепване на лечебното заведение. Подготвя се възможност всички акушеро-гинекологични случаи да се поемат от Медицинския университет, има идея да се сформират изнесени екипи, които да работят на място.

"Крайно време е здравното министерството да реши какво ще прави с областните болници“, заяви Ценков.

Припомняме, че гласност по  цитирания случай дадоха родителите на детето, според които то се е родило здраво и 16 часа по-късно е починало, без видима причина. Според специалистите детето е получило мозъчен кръвоизлив. Родителите твърдяха, че не е имало дежурен лекар в отделението по празниците.

На бебето беше назначена аутопсия, за да се установи причината за смъртта му. Лекарите отказаха коментар, а полицията започна разследване по случая.

Година преди този инцидент, в същата болница, отново е имало случай на починало бебе, а през декември 2019 г. беше осъден лекар заради неправилно провеждане на раждане.

От началото на 2019 г. лечебното заведение е в хронична криза, заради недоволството от заплащането сред медицинския персонал. Това беше причина лекарите от неврологичното отделение също да подадат оставки и се заговори за закриването му.

Впоследствие работата му беше възстановена, но изпълнителният директор на болницата д-р Цветан Василев депозира оставката си и беше обявено свикването на общо събрание на акционерите за избор на нов нов изпълнителен директор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!