Квартал в Перущица под блокада, пастор пренесъл заразата

OFFNews 18 юни 2020 в 09:46 3408 0

Блокиран е ромският квартал „Запад” в Перущица, заради огнище на ковид-инфекцията сред местните. На всичките 4 входно-изходни артерии има контролно-пропускателни пунктове.

За мерките съобщи в личния си профил кметицата на града Мария Витанова, която призова жителите да спазват социална дистанция и хигиена.

Полицейските патрули не допускат никой да влиза или излиза от махалата, в която живеят около 500 души. А полицейски бус разпръсква хората, събрали се на улицата.

Поводът за затварянето на квартала са 5 доказани случаи на коронавирус. В квартала има и огромно напрежение, тъй като хората не са допуснати да идат на работа.

"Към момента на територията на Общината има 18 лица, поставени под карантина, поради пристигане от рискова държава, а на 122 карантината вече е изтекла. Излекуваните лица са 2. С отпадането на повечето ограничителни мерки значително нарасна и рискът от разпространение на заразата. Изглежда всички решихме, че опасността е отминала, но това не е така.", предупреди Витанова.

Жители на махалата споделиха, че знаят кои са заразените. Един от тях е бил настанен в болница. Според властите доказаните заразени са били контактни с много хора. Но никой от тях не се е прибирал от чужбина.

Първият регистриран случай е на 55-годишен пастор. Той е посетил личния си лекар преди дни, поставена му е диагноза пневмония и е изпратен за домашно лечение.

По-късно днес беше съобщено, че мъжът е починал. Това е първият смъртен случай на пациент с COVID-19 във Варна. 55-годишният ромски пастор, беше диагностициран в началото на седмицата. В морския град са установени още двама заразени от него. Издирени са и всички контактни лица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!