Лаборатория за PCR диагностика започва работа в Александровска

OFFNews
07 април 2020 в 09:04 | 440 |0

В Световния ден на здравето, в УМБАЛ "Александровска" стартира лаборатория за извършване на PCR диагностика за COVID-19.

Тя ще бъде локализирана в направление „Молекулярна диагностика” на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки, в което от 2010г. насам се сертифицира ежегодно от Instand EQAS virus genome detection PCR/NAT за всички изследвани инфекциозни геномни системи, както за качествена, така и за количествена детекция. Редовно се провежда вътрешен качествен контрол на персонал, апаратура и реактиви.

Работещите в Направлението са преминали съответните обучения, участват в редица национални и международни проекти, и разполагат с различни сертификати, свързани с молекулярно-биологичната диагностика.

Лабораторията ще обслужва само пациенти на болницата или насочени от други лечебни заведения по медицински показания. Платени изследвания, по желание на пациенти, без да са необходими или назначени от лекар, няма да се извършват. Дневно ще бъдат обработвани приблизително 250 проби.

Още 6 респиратора към други 4 вече са готови за експлоатация в реанимацията на Първи хирургичен блок, където вече са настанени болните с Covid-19 в УМБАЛ "Александровска". Те ще се използват за пациенти с дихателна недостатъчност, вследствие на пневмония, причинена от коронавируса.

От вчера в Първи хирургичен блок се настаняват само пациенти с развита клинична картина и/или доказана коронавирусна инфекция. Спешното отделение на партерния етаж обслужва всички линейки със съмнителни за коронавирусна инфекция.

Всички останали спешни пациенти ще се обслужват в новосформираното Спешно отделение на територията на детските очни кабинети.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !