Лекари извадиха 7,4-килограмов бъбрек от пациент в Индия

OFFNews 26 ноември 2019 в 13:28 1915 0

Снимка pixabay

Индийски лекари премахнали 7,4-килограмов бъбрек от пациент с наследствено заболяване, предаде Би Би Си.

Смята се, че това е най-големият бъбрек, който някога е бил отстраняван в Индия. Обикновено теглото на този орган е между 120-150 гр. 

Пациентът страдал от бъбречна поликистоза. Генетично предаваната болест се характеризира с формиране и нарастване на множество кисти в двата бъбрека, което може да доведе до развитието на хронична бъбречна недостатъчност.

Големите бъбреци са често срещани при пациенти със заболяването, но обикновено хирурзите не отстраняват органа, освен ако няма инфекция и вътрешно кървене - пояснява д-р Сачин Катурия от болницата "Сър Ганга Рам" в Делхи. Този пациент обаче е бил инфектиран и антибиотиците не са му повлияли. Стигнало се дотам човекът да има затруднено дишане и лекарите трябвало да отстранят бъбрека, за да спасят човека.

Д-р Катурия споделя, че той и колегите му очаквали органът да е голям, но не чак толкова. И не е само това: "Другият му бъбрек е още по-голям", казва хирургът.

Той цитира данни, според които най-тежкият бъбрек, вписан в книгата "Световни рекорди на Гинес" е 4,5 кг., въпреки че в урологичните списания може да се прочете и за по-тежки. Описани са случаи на 8,7-килограмов бъбрек на пациент от Холандия, както и 9-килограмов орган на пациент от САЩ.

Сега д-р Катурия и колегите му обмислят да представят случая за вписване за нов рекорд.

Поликистозната бъбречна болест е наследствена и често симптоматиката ѝ се проявява при пациенти на възраст между 30 и 60 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!