Лекари върнаха живота на мъртво сърце извън тялото на донора

Процедурата може да спаси живота на хиляди хора, които очакват трансплантация

OFFNews 03 декември 2019 в 16:15 2630 0

Снимка Pixabay

Учени от Университета Дюк в САЩ реанимираха сърце след като донорът почина. Уникалната технология се използва за първи път в историята на американската медицина, съобщава „Дейл мейл“. Сърцето е било взето от мъртъв донор, чиято кръв вече не е циркулирала в органите на тялото.

Тъй като имало спешна необходимост от трансплантация, лекарите решили да използват нов метод. Възстановили притока на кръв, обогатена с електролити и кислород, към сърцето в лабораторни условия. Вследствие на използваната технология органът се съживил и бил трансплантиран на рецепиент.

Според експертите тази технология позволява да се повиши броят на донорските сърца, подходящи за трансплантация в бъдеще, тъй като лекарите ще могат да съхраняват жизнеспособността на органите и извън човешкия организъм. Статистиката показва, че в САЩ ежедневно умират 20 души преди да дочакат трансплантация. В световен мащаб има постоянен недостиг на донорски органи, но много от тях биват изхвърлени, защото не успяват да ги трансплантират достатъчно бързо. 

Първата трансплантация на сърце в света е била осъществена през 1967 г. в Южна Африка. Година по-късно лекари от Станфордския университет осъществяват първата трансплантация в САЩ. Към 2018 г. в страната са направени над 3 400 трансплантации. Този вид операции вече са широко разпространени, но все още не е решен въпросът с наличието на достатъчно донори. 45% от американците са регистирани донори и след смъртта им органите могат да бъдат взети за трансплантация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!