Отбой: МЗ предлага от 1 ноември бялата рецепта да е на хартия и в е-вариант

Ако предложението бъде прието, антибиотиците, които от същия период трябваше да се издават само електронно, ще се изписват и на хартиен носител

OFFNews 05 септември 2022 в 16:20 4242 1

бяла рецепта

Снимка Архив

Бялата рецепта (обикновената рецепта) се издава от лекаря с валидност до шест месеца

От 1 ноември лекарствата на бели рецепти да се изписват или електронно, или на хартиен носител, предлагат от Министерството на здравеопазването. Ако предложението бъде прието, антибиотиците, които от същия период трябваше да се издават само електронно, ще се изписват и на хартиен носител.

Бялата рецепта (обикновената рецепта) се издава от лекаря с валидност до шест месеца. Тя може да бъде за еднократно или за многократно изпълнение. 

Основание за промяна в Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти бяха получените десетки сигнали за затруднения от страна на медицинските специалисти, които нямат сключен договор с НЗОК и на които се налага да извършат допълнителни разходи по внедряване на медицински софтуер за предписване на лекарствени продукти, както и лекари, работещи в лечебни заведения за болнична помощ, които предписват лекарствени продукти на рецептурна бланка с бял цвят на хоспитализирани пациенти в съответното лечебно заведение, посочват от здравното министерство.

Целта на предложения проект е да се даде възможност на всички медицински специалисти да предписват лекарствени продукти на рецептурни бланки с бял цвят както електронно, така и на хартиен носител.

От министерството се позовават на анализ на правото на Европейския съюз, според който в нито една държава членка на ЕС, с изключение на Естония, няма категорично задължение лекарства да се изписват единствено на електронни рецепти. В цялата европейска практика се допускат двата вида предписване.

Ако предложените промени бъдат приети, лекарствените продукти ще могат да се издават както електронно, така и на хартиен носител. Според вносителите така ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти, включително няма да бъде ограничена възможността за предписване на лекарствени продукти при домашно посещение от страна на лекар.

Предложенията за промени в Наредба № 4 са публикувани за 30-дневно обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

1

dolivo

05.09 2022 в 17:32

някоя баба ще ни осъди в Брюксел мани

но пък като имаш електронна, колко е да разпечата лекаря, ако си му на крака дошел

цялата работа с електронните е да не се разкарваш като алтав
 
X

Да помогнем на украинските деца!