Пациентски организации: Не сме съгласни да има такса 'рецепта'

Според "Заедно с теб" създаването на Национална аптечна карта ощетява пациентите

OFFNews 13 февруари 2020 в 14:18 1586 0

Снимка Pixabay

Против създаването на Национална аптечна карта и заплащането на такса "рецепта" се обявиха от Пациентски организации "Заедно с теб".

Предложението е заложено в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина и предвижда на пациентите да се удържа такса за обработката на всички рецепти. 

Според организацията прилагането на административно разположение на аптеките на националната карта ще затрудни пациентите и ще наруши правото им на избор на аптека. От "Заедно с теб" не са съгласни и с предложението да се въведе такса "рецепта", с изложения от вносителите мотив, че така е в други европейски страни. Според пациентските организации в същите държави лекарствата за всички хронично болни пациенти са безплатни и таксата има по-скоро дисциплиниращ ефект.

Българските пациенти доплащат най-много за лечението си, таксата за издаване на рецепта ще затрудни особено пациентите с хронични заболявания, заявяват от "Заедно с теб" и очакват ръководството на Българския фармацевтичен съюз да предложи работещи инициативи за добри фармацевтични практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!