Проф. Балтов: Трети сме в Европа по вероятност да се заразиш с COVID-19

OFFNews 21 юли 2020 в 10:13 6624 0

На трето-четвърто място сме в Европа по възможност да се заразиш с COVID-19. За последните 4 седмици починалите с или от COVID-19 са 100 души. Това каза пред БНТ директорът на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. Асен Балтов.

„Първо се разхлабиха много мерките, което беше неминуемо, особено през лятото. Всички се бяха уморили от тях, защото бяха много строги в началото, но свършиха прекрасна работа за здравната система. И най-вече хората спряха да спазват трите Д и най-вече дистанцията и дисциплината", коментира професорът.

По думите му контролът би трябвало да се осъществява от РЗИ, от МЗ и от БАПХ, но при тази обстановка в Софияе трудно да бъде осъществен. Проф. Балтов каза още, че все още не е отминала опасността от увеличение на случаите.

"Това, което виждаме през последните дни е, че се оформя нещо като плато, дай Боже да е така и да не стигаме бройката над 300 “, каза шефът на "Пирогов".

Той коментира, че тази бройка е заложена като първа критична точка, защото леглата в болниците не достигат, отварят се нови отделения, което пък води до намаляване възможността да бъдат лекувани пациенти с други заболявания и води до косвени жертви, които не са свързани с COVID-инфекцията.

„Медици има достатъчно в големите градове. В малките – никога не е имало. Знаете, че в началото заявихме, че ако се наложи ще затворим и клиники с друг профил, за да се лекуват болни с COVID-инфекция, ако беше дошла такава сериозна вълна като във Франция, Италия, Испания, Великобритания и Швеция. Слава Богу, това не се случи и това е най-голямата полза от тези три месеца на спазване на мерките“, каза проф. Балтов.

Той подчерта, че би трябвало всички болници да отделят между 5 и 10 легла за COVID-пациенти, а финансирането им се гарантира от тези 85% от лимита на лечебното заведение, които Касата изплаща.

„Ако има само определени болници, които да лекуват тази инфекция, те много бързо ще се задъхат. Най-големият проблем е умората у персонала. Невероятно умора се е натрупала за тези четири месеца. В началото работехме по съвсем друга схема – те работеха 14 дни в среда, а после 14 почиваха, но това се оказа изключително натоварващо, защото с тези скафандри е убийствено. Затова в момента в „Пирогов“ сме взели решение да бъдат на 12-часови дежурства“, уточни проф. Балтов.

В момента в болницата има 32-ма пациенти, от които четирима са в интензивно отделение. „Постепенно бройката се увеличава през последните две седмици, като хубавото е, че има и много изписани. Само за този месец имаме 70 излекувани пациенти“, каза още проф. Балтов.

Правят се и PCR тестове - капацитетът е около 300 дневно, като половината са за персонала и за пациентите, които са хоспитализирани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!