С 30% се увеличават заплатите на сестрите от Карлово

OFFNews
15 ноември 2019 в 14:40 | 1241 |0

Постигната е договореност с председателя на Общински съвет - Карлово за увеличение на възнагражденията на специалистите по здравни грижи с близо 30%, считано от 01.10.2019 година, съобщи министърът на здравеопазването в отговор на депутатски въпрос за МБАЛ „Д-р Киро Попов” Карлово.

Подадените от медицинските специалисти заявления за напускане са оттеглени и към момента няма напрежение и протести от страна на работещите в болницата, допълни Ананиев.

Министърът каза още, че във връзка с очакваното нарастване на средствата за болнична помощ, заложено в проекто-бюджета за 2020 г. и предвиденото увеличение на МРЗ, управителят на здравното заведение в Карлово планира следващо увеличение на заплатите от 1 януари идната година. Така болницата се надява привлече млади лекари и специалисти по здравни грижи и да повиши качеството на здравните услуги.

Ананиев припомни, че с въвеждането на Наредба 5 за утвърждаване на стандарти за финансова дейност Министерството на здравеопазването започна да проследява по ключови показатели и болниците с общинско участие в капитала.

Очакванията на ведомството са, че въведените мерки ще доведат до подобряване на финансовата дисциплина и оптимизиране на разходите на лечебните заведения за болнична помощ и да се осигурят възможности за повишаване на възнагражденията на медицинските специалисти. Така здравният министър отговори на съмненията, че увеличението на средствата за болниците няма да стигне до специалистите по здравни грижи.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !