Седмото издание на инициативата "Дни на донорството" започва днес в столицата

OFFNews 06 декември 2019 в 09:24 1489 0

Седмото издание на инициативата "Дни на донорството" започва днес в болница "Надежда". Събитието има за цел - да подпомогне двойки с репродуктивни проблеми да се сдобият с деца.

Инициативата ще събере на едно място място донори на репродуктивен материал (яйцеклетки и сперматозоиди), реципиенти, очакващи донор, майки на деца, родени след ин витро процедура, както и специалисти в областта на репродуктивното здраве. Целта е да се популяризира донорството, казва Мариела Куртева от фондацията "Майки за донорството".

За последните пет години с подкрепата на фондацията са родени близо 1 500 деца, а с всяка следваща година броят на донорите нараства с 20 на сто, благодарение на усилената работа за популяризиране на каузата.

В рамките на инициативата ще бъдат прегледани 100 жени и 100 семейства ще получат шанс за първи преглед при репродуктивен специалист. Ще има и много подаръци.

Всеки, който желае да подкрепи двойките, чиято единствена възможност за дете е донорският материал, може да закупи коледна изненада от благотворителния базар във фоайето на болницата.

Седмото издание на инициативата ще бъде подкрепено от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Като естествено продължение на националната кампания в подкрепа на донорството „Да. За живот!“, в болницата ще бъде открит специален информационен кът, посветен на донорството на органи, тъкани и клетки, а доброволци на Българския червен кръст ще раздават информационни материали. За децата е подготвена специална програма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!