Щабът: Няма нови положителни проби у нас, болнична помощ да търсят само пациенти със задух (видео)

Бременните жени са по-податливи на заразяване, но рискът да предадат заразата на детето е минимален

OFFNews 18 март 2020 в 08:45 16204 0

Снимка Александра Маркарян

Няма нови положителни проби за изтеклата нощ, регистрираните случаи на COVID-19 у нас са 81. Това съобщи на редовния брифинг на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

1/3 от пациентите, които са приети в болница, са с пневмония, но са под добър контрол. Сериозно остава състоянието на жената с инсулт, която беше преместена от болница "Св. Наум" в "Пирогов", но все още не се налага реанимационно лечение, уточни проф. Мутафчийски.

За момента няма основание друг град, освен Банско, да бъде затворен, каза той.

Шефът на щаба апелира в болниците да търсят помощ само хора със затруднено дишане и задух. "В момента ВМА е блокирана от пациенти с кашлица. Зачервеното гърло, температурата, кашлицата не са основание да се търси болнична помощ. Това блокира лечебните заведения и затруднява работата", подчерта шефът на щаба.

Бременните жени са по-податливи на вируси, съобщи доц. Георги Попов от Инфекциозната клиника на ВМА. Той уточни, че няма случай на предадена коронавирусна инфекция от майката на плода. По думите му теоретично е възможно инфектирането да стане в момента на раждане, затова се препоръчва, ако майката е с потвърдена диагноза за коронавирус, раждането да бъде извършено с цезарово сечение. Няма и случай вирусът да е предаден при кърмене, каза още специалистът.

Предстои откриването на лаборатория за изследване на проби при съмнение за коронавирус, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. Специалисти от медицинския университет в града ще преминат обучение в Стара Загора, където вече се тестват пациенти.

Не е необходимо да се прави тест при липса на симптоми, тъй като резултатът няма да е реален. Отрицателният тест не е отрицателен. При нас има 3-4 пациенти с няколко отрицателни теста, правени в по-ранен стадий, когато не са имали симптоми, каза проф. Мутафчийски. По думите му лабораториите ни нямат капацитет да правят тестове на всички, които желаят.

Франция тества само болните в тежко състояние. Мотив за това е, че не може да насмогнат лабораториите, обясни той.

По време на брифинга бяха представени новите защитни облекла, произведени у нас. Издържат на 50 цикъла за пране и са много по-надеждни, каза проф. Мутафчийски. Капацитетът на фирмата е 8000 облекла седмично.

Обстановката по света

Очаква се днес броят на заболелите от COVID-19 в световен мащаб да достигне 200 000, каза ген. Мутафчийски. 7 980 са случаите за миналото денонощие.

Италия е с 31 500 заразени. Испания - 11 000, Германия - 9 300, Южна Корея - 93 нови случая, Китай - 13 нови случая. САЩ - 6 500.

Гърция- почти 400, Румъния - 217. Словения - 275. В Турция само за последното денонощие има 51 обявени случаи.

След като властите във Великобритания прогнозираха, че милиони нейни граждани могат да бъдат заразени от коронавирус, днес бе оповестено и иранско изследване. Според него 3.5 милиона ирански граждани могат да починат от болестта, ако хората не спазват указанията за ограничения на властите. Информацията оповести кореспондентът на the Wall Street Journal за Близкия изток. Проучването дава три варианта: ако гражданите напълно съдействат на властите се прогнозира, че починалите може да са около 12 хил., ако съдействат ограничено – 110 хил., ако няма съдействие вероятният пик ще е през юни и той може да причини 3.5 милиона смъртни случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!