В Тайланд потвърдиха първи случай на местен заразен с коронавирус

В Южна Корея въведоха извънредни мерки по летищата, вирусът достигна и САЩ 

OFFNews
22 януари 2020 в 10:01 | 1034 |0

В Тайланд съобщиха за първи местен случай на заболяване от новия вид пневмония. По данни на вестник Bangkok Post, цитиран от ТАСС, 73-годишна жена е заболяла след пребиваване в китайския град Ухан в края на миналата година.

Здравното министерство е потвърдило, че пациентката, която се лекува в една от болниците на провинция Након Патом, е първият местен жител заразен с новия щам на коронавируса.

Според изданието на територията на кралството в момента са установени четири случая на заразени – трима китайски туристи и възрастната жена. Според информация от департамента по контрол на заболеваемостта един от заболелите китайци вече е напълно излекуван и се е прибрал в родината си.

До момента от новия тип пневмония в Китай са починали 9 души, заразените са над 440. Около 2 200 души, които са били в тесен контакт с болните, са под карантина.

Китайските власти информираха СЗО за епидемия от неизвестен вид пневмония в Ухан още на 31 декември. Седмица по-късно местните специалисти установиха и причинителя на болестта – коронавирус 2019-nCoV. Симптомите на заболяването са хрема, кашлица, болки в гърлото, задух, възможна е поява на главоболие и треска, която може да продължи няколко дни. В рисковата група са хората със слаба имунна система, децата и възрастните.

В отговор на неконтролираното разпространение на вируса, в Южна Корея въведоха мерки за предотвратяване на проникването му в страната, по нареждане на министерството на здравеопазването и социалното осигуряване.

По летищата в Южна Корея е засилен контролът над здравословното състояние на пътниците, които пристигат от Китай и други страни. Денонощно дежурят бригади от медици, които провеждат тестове за наличие на вируса и изолират болните от пневмония.

Преди дни на международното летище Инчон е била засечена китайка с пневмония, предизвикана от новия вирус. Инсталираните на летището скенери установили висока температура, след което жената била изолирана и настанена в клиника. Изследва се състоянието на пътниците от полета, с който е пристигнала заразената.

Властите предупреждават, че идните дни са особено рискови, защото започват тържествата по посрещането на Лунната нова година.

Вчера Си Ен Ен съобщи, че в САЩ е регистриран първият случай на болестта. Пътник, пристигнал от Китай, е диагностициран в Сиатъл с коронавирус, потвърди говорител на федералната агенция за контрол и превенция на заболяванията.

От СЗО обявиха, че днес ще бъде проведена международна среща, на която ще се обсъждат мерките за ограничаване на разпространението на вируса.

Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !