10 000 юноши между 12 и 18 години вече са ваксинирани у нас

OFFNews 01 септември 2021 в 09:53 1545 0

Снимка Богдан Кирилов

Увеличава се интересът към еднодозовата ваксина срещу COVID-19 на „Янсен“, заяви в предаването „Тази сутрин“ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, който бе и в Националния ваксинационен щаб. Според Кирилов заради липса на информация сред населението страната ни е последна в ЕС по поставен брой дози.

С пълна ваксинационна защита в момента са близо 1,72 млн. души у нас, от тях около 138 хил. са с еднодозовата ваксина. Общо поставените дози са около 2,3 млн., а доставените – около 5,4 млн..

„В последните дни се увеличава интересът към еднодозовата ваксина. Само вчера е поставена на над 3000 души. Имаме от нея, очакваме в следващите седмици още доставки. За всички желаещи ще има“, допълни директорът на ИАЛ.

По последни данни одобрените ваксини защитават между 6 и 8 месеца, обяви още той. Относно темата за „третата доза“ Кирилов заяви, че са необходими още данни преди да бъде официално одобрена. Около 3000 пък са хората, решили да смесят векторна и иРНК ваксина.

„Като първа стъпка очакваме препоръка от ЕАЛ, на база на която да бъдат взети решенията от експертните съвети по имунология, епидемиология. Те ще преценят при кои групи пациенти да стартира. В момента опитът показва, че това са имунокомпрометираните, трансплантираните пациенти, възрастното население. Единици са държавите, в които се стартира масово поставяне на трета доза“, допълни Богдан Кирилов.

Кирилов обясни, че у нас децата над 12 г. могат да се ваксинират с ваксините на „Пфайзер“ и „Модерна“.

„След консултация с медицински специалист, ако се прецени, може да бъде поставена ваксината. До момента около 7500 са между 12 и 17 г., на които е поставена ваксина. Около 2500 са лицата на 18-годишна възраст. Има опит – въпросът е, че това е доста нисък процент“, допълни Кирилов.

Той уточни, че към момента в ИАЛ има постъпили само две съобщения за нежелани реакции при непълнолетни.

„Те се касаят за повишена температура около 38 градуса. Подобни са данните и от останалите държави“, допълни Кирилов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews