Декан в СУ скрил възрастта си, за да го изберат - дават го на прокурор

Александра Маркарян 04 януари 2018 в 08:50 15001 4

Снимка СУ

Декан в Софийския университет е подал декларация с невярно съдържание и това е позволило той да бъде избран на длъжността.

Това става ясно от проверка на Контролния съвет на СУ по сигнал на Симеон Георгиев - член на Академичния съвет и студент във Факултета по химия и фармация на СУ, внесен на 20 октомври 2017 г.

Става въпрос за декана на Факултета по начална и предучилищна педагогика проф. д-р Божидар Ангелов, а причината, поради която той не е трябвало да бъде избиран за декан, е възрастта му. Правилникът на СУ не разрешава за декан да бъде избиран човек, който ще навърши възрастта за пенсиониране в рамките на мандата си.

В доклада си до КС Георгиев иска проверка на цялата документация от общото събрание на ФНПП, което на 4 ноември 2015 г. избира проф. Ангелов за декан.

"Моля Контролният съвет да се произнесе ясно и конкретно дали с избора на проф. Божидар Ангелов за декан на ФНПП с мандат от 04.11.2015 г. до 04.11.2019 г. е нарушен чл. 54 от ПУДСУ. Професор Божидар Ангелов е роден на 04.09.1954 г. Следователно на 04.09.2019 г. ще навърши 65-годишна възраст, а според чл. 328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда възрастта за придобиване на право за пенсия е 65 г.", пише още Георгиев.

Контролният съвет с председател проф. Валентина Попова разглежда искането, изисква документи от "Човешки ресурси" и от самия проф. Ангелов и на 21 декември отсъжда категорично, със 7 гласа "за", че има нарушение и че ще уведоми ректора на Университета проф. Анастас Герджиков за него.

КС констатира, че документацията, предоставена от професора през юли, не съдържа доказателства за твърденията, че избраните декан и ръководители на катедри отговарят на изискванията на Правилника за устройството и дейността на Софийския университет. КС задължава професора да предостави допълнителни документи - декларации за обстоятелствата по изискванията на Правилника. Божидар Ангелов отговаря на 24 октомври, като представя декларациите. В своята той е потвърдил, че през срока на мандата (4 г.) няма да настъпи основание за прекратяване на трудовото му правоотношение поради достигане на определената в закона възраст, се казва в писмо от КС до Георгиев, предоставено на OFFNews.

Мандатът му започва на 4 ноември 2015 г. и изтича на 4 ноември 2019 г.

От КС признават, че именно въз основа на тези декларации са приели, че изборът на Ангелов за декан на ФНПП е законосъобразен, но след постъпването на сигнала на Симеон Георгиев изискват справка от "Човешки ресурси". Отговорът им потвърждава думите на Георгиев: на 4 септември 2019 г. проф. Ангелов ще навърши 65 г. Тоест в рамките на мандата ще настъпи основание за прекратяване на трудовото му правоотношение на основание възраст съгласно чл. 328, ал. 1, т. 10 от Кодекса на труда.

Единодушното решение на КС гласи:

"На основание 35, ал. 4, т. 2 от Правилника предлага Общото събрание на ФНПП да отстрани допуснатата незаконосъобразност.

На основание чл. 35, ал. 4, т. 2 уведомява Ректора за допуснатото нарушение".

На база това решение Факултетът по начална и предучилищна педагогика трябва да свика общо събрание, което да отзове декана и да проведе избор за негов наследник. Междувременно Ангелов може сам да се оттегли.

Но нещата не приключват дотук. Очаква се днес Георгиев да внесе сигнал до Прокуратурата за деклариране на неверни данни. 

Според Наказателния кодекс "който умишлено стане причина да се внесат неверни обстоятелства или изявления в официален документ, съставен съгласно установения ред въз основа на заявление на частно лице, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация" (чл. 314).

До момента проф. Ангелов не е коментирал казуса. OFFNews с готовност ще му даде думата, ако той пожелае да го направи.

Проф. Ангелов е единствената кандидатура за поста през 2015 г. Той е утвърден с 63 гласа "за", се казва в съобщение на Софийския университет относно избора.

Завършил е Философския факултет на Софийския университет, специалност „Педагогика“.

От 1979 до 1986 г. е преподавател в СУ “Св. Климент Охридски” – филиал Благоевград.

От 1986 г. е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по начална и предучилищна педагогика.

През 1987 г. защитава докторска степен по философия.

От 1995 г. е доцент по Методика на обучението по роден език, Педагогика на овладяването на езика и развитие на речта, а от 2007 г. е професор по Теория на възпитанието и дидактика (Език и комуникация).

В периода 1993–2003 г. проф. Ангелов е зам.-декан по платено обучение и връзки с обществеността на Факултета по начална и предучилищна педагогика.

От 2003 до 2011 г. е декан на Факултета по начална и предучилищна педагогика.

От 2007 до 2011 г. е председател на Съвета на деканите на СУ „Св. Климент Охридски”, ръководител на катедра „Предучилищна педагогика” при Факултета по начална и предучилищна педагогика.

От 2011 до 2015 г. е зам.-декан по учебната дейност за ОКС „Магистър” и по стопанско управление и е ръководител на катедра „Предучилищна педагогика” при Факултета по начална и предучилищна педагогика.

От 2004 г. проф. Ангелов е бил зам.-председател и председател на Комисията по педагогика при ВАК, а от 2007 до 2011 г. е бил член на Специализирания научен съвет по педагогика при ВАК.

Проф. Ангелов е бил член на редакционната колегия на сп. „Предучилищно възпитание”, член е на редколегията на сп. „Специална педагогика”, член е на Световната организация по предучилищно образование (Organisation Mondiale pour l'Education Préscolaire – OMEP).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

21061

4

рамбо

04.01 2018 в 17:32

Професорите уреждат лични дрязги и конфликти, като използват за сцена СУ. Може и е нарушена някаква буква от техния правилник, но е смехотворно да се вдига тоя шум за 2 месеца от общо 60 /колкото е целия му мандат/.Явно тук целта е омаскаряване.

14469

3

случайно прочетох

04.01 2018 в 14:17

За два месеца да правят проблем, ми се струва дребнаво.
Човекът е възрастен и може и да не дочака пенсия след този скандал.

6947

2

theprofet

04.01 2018 в 11:35

Университетите отдавна се напълниха с корумпета и милиционери. Все пак разполагат с голяма имотно/материална база. ИМА МЕГДАН ЗА ДАЛАВЕРКИ!!!