МРРБ дава 17 млн. лв. за укрепване на свлачища

OFFNews 27 март 2022 в 12:22 1449 1

Снимка МРРБ

МРРБ дава 17 млн. лв. за укрепване на свлачища по Черноморското крайбрежие, съобщават от ведомството.

 Други 2,5 млн. лв. . ще бъдат инвестирани в превантивна дейност – регистриране, мониторинг и проучвателни работи. 

Според данните от Национална програма за превенция и ограничаване на свлачищата на територията на Република България, ерозията и абразията на Дунавското и Черноморското крайбрежие 2015-2020 г , най-невралгичните райони са по западната част на Дунавското крайбрежие, Северното Черноморие в района от Варна до Каварна, Източните Родопи и някои котловини в Западна България.

Заради това МРРБ заделя и допълнителните средства. В първата част на 2022 г. ще бъде укперепа част от свлачището „Албена“ в община Балчик; общата брегоукрепителна схема в района на морския залив Ахелой в община Поморие; проектът за изменение на кадастралната карта за отразяване на дамба „Албена-Балчик“ в участъка от курортен комплекс „Албена“ до „Момчилово дере“ в община Балчик. Ще бъде актуализиран инвестиционният проект за района спирка „Фара“ в община Аксаково. Чрез подпомагане на община Смолян ще бъде извършено прединвестиционно проучване на свлачище „Смолянски езера“.

Освен това ще се финансира укрепването на свлачището по северния бряг на Царево и брегоукрепването в района на крайбрежната плажна ивица на Ахтопол. Ще се укрепят и свлачища в Бяла; в района на училище „Св. Паисий Хилендарски" в сливенското село Сотиря, както и свлачищни участъци в община Своге. В плана на МРРБ са и укрепването и възстановяването на общинския път на територията на община Сухиндол; укрепването на свлачища в с. Габровица в община Белово, както и в района на туристическа и колоездачна пътека в местност „Леден врис“ (Неделино). Във Враца ще се работи за укрепване на свлачището над ул. „Черни Дрин" (под водоем Среченска бара). В община Правец – за укрепване на свлачищен участък на общинския път Калугерово – Видраре – Джурово, а в Китен ще се изпълни първи етап от брегоукрепването в северната част на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews