МВР спира от движение коли, които не са регистрирани от новия им собственик

OFFNews 20 юни 2018 в 10:44 6728 0

МВР спира от движение, които не са регистрирани от новия им собственик

МВР ще прекратява служебно регистрацията на автомобили, които не са регистрирани на името на новия им собственик. От "Пътна полиция" напомнят, че изискването е записано с промените в Закона за движение по пътищата, приети в края на 2017 година.

Изпълнението на изискванията в закона започва едва сега, тъй като е имало технологично време от два месеца, в което е трябвало да бъде разработена програма за автоматично следене на сроковете и автоматично прекратяване на регистрацията. Софтуерът вече е готов и работи, уточняват от Пътна полиция.

В съобщение от МВР се посочва:

След направено развитие на програмното осигуряване, от 12.06.2018 г. е добавена нова функционалност в АИС „КАТ Регистрация на ППС и собствениците им“ - служебно прекратяване на регистрацията на превозно средство, което се извършва автоматично за договори, въведени в Регистъра на ПС след 27.12.2017 г. Така, ако нов собственик не изпълни задължението си по закон, превозното му средство ще бъде дерегистрирано служебно.

Също така от 06.03.2018 г. е изградена връзка между информационните системи на МВР и Нотариалната камара, с която се осигурява получаване на информация за договора за прехвърляне собствеността на ППС веднага след неговото сключване. Процедурата е лесна и можете да я видите как да я изпълните тук.

От там напомнят, че управлението на автомобили с прекратена регистрация е престъпление по смисъла на Наказателния кодекс. 

МВР напомня, че регистрацията трябва да бъде постоянния адрес или адрес на регистрация на собственика. При неизпълнение на задължението по чл. 145, ал. 2 от ЗДвП се налага глоба или имуществена санкция в размер 200 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews