Проф. Костов от новия медицински съвет за Covid-19: Мерките в първия месец трябва да са брутално стриктни

„Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки”, подчерта професорът

OFFNews 23 март 2020 в 09:42 8221 2

Мерките срещу нови коронавирус в първия месец след избухване на епидемията трябва да бъдат брутално стриктни, заяви пред "Хоризонт" специалистът по белодробни болести проф. Коста Костов.

Той ще оглави новосъздаващия се медицински съвет към правителството, който ще подпомага работата на Националния оперативен щаб. Съветът ще включва медици от различни специалности. По думите на проф. Костов задачата му е не да влиза в противоречие с щаба, а да е „един паралелен съвет, който да надгражда постигнатото дотук”. Функциите на щаба и на съвета ще бъдат ясно разграничени.

„Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки”, подчерта професорът.

„Все още сме в най-долната част на кривата. Очаквам тази и следващата седмица да започнем да се катерим по билото", каза той и допълни, че се надява билото на епидемията от коронавирус у нас да бъде по-полегато.

Много ясно ще разграничим нашите функции от тези на Националния оперативен щаб, посочи Костов. „Сега е мъжко време, не е време за лични мъжки битки”, подчерта той.

По думите на професора колкото по-стриктно се спазват мерките през първия месец, толкова по-рано ще излезем от тях. Ако това се случи, може да имаме големия късмет да излезем леко от тази епидемия, прогнозира той.

Медицинският съвет към правителството ще се съсредоточи върху медицинските аспекти и ще отправи към лекарите в страната конкретни препоръки за работа. Идеята е да се създадат медицински алгоритми, за да могат всички специалисти да имат инструмент за работа.

"Това, че няма лечение, това че не може да се лекува, не е вярно”, изтъкна специалистът по белодробни болести. Затова, по думите му, една от целите на съвета е да се вкарат „в медицински и професионални релси страховете и хаоса сред пациентите”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4642

2

ctef

23.03 2020 в 17:15

Мобилноста на придвижване на човек е толкова голяма, че е съпоставима с въздушните планетарни течения.
А увеличаването на броя на заразените у нас е нормално. Много от хората на практика са се заразили преди въвеждане на рестрикционните мерки. Идва и народ от чужбина. За резултата от сегашните мерки, ще може да се съди след около 2 седмици.

9005

1

иванку

23.03 2020 в 16:07

Никой не знае реално как се разпространява вируса, защото той самият не е идентифициран в реални условия. Гледам картата на разпространение по света, цялата планета е залята с него, едва ли това е станало по въздушно-капков път от човек на човек. Много по-вероятно е вирусът да живее достатъчно дълго във въздуха и да се разпространява чрез планетарните въздушни течения. Ако тази логика е вярна, то по-голямата част от хората го имат, зависи в каква концентрация. Има две места в света, където явно концентрацията на вируса е била много по-голяма – в Ухан, Китай и Ломбардия, Италия. Така че вирусът може да е навсякъде – по треви, дървета, всякакви повърхности и оттам да заразява и без човешки контакт.
Досега вирусът се идентифицира по разболелите се. Прави впечатление че темпът на заразяване у нас расте с ожесточаването на мерките за карантина. Значи няма пряка връзка между двете действия.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews