Решено: Детските градини в София остават затворени

OFFNews 11 декември 2020 в 11:54 3124 0

Детските градини няма да бъдат отворени от понеделник, каквото беше намерението, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"В момента няма основание за това. Ще продължим да следим данните. Има известно задържане, дори намаляване в броя на новозаразените, но броят на хоспитализираните се запазва на доста високо ниво, в това число и на хората, които са на интензивно лечение", обясни тя.

Малко по-рано зам.-кметът Тодор Чобанов обяви, че "нямаме основание да сме спокойни при едно евентуално отваряне на детските градини в Столична община. В София все още има значим брой нови случаи. А това е една система, която крие рискове". Според него най-добрият вариант е детските градини да заработят след Нова година.

Чобанов напомни, че и родителите не подкрепят връщането на децата в градините и яслите преди празниците.

Противоепидемичните мерки бяха въведени от 27 ноември и са в сила до 21 декември, извънредната епидемична обстановка се удължава с 2 месеца - до 31 януари 2021 г. 

Йорданка Фандъкова допълни, че трябва да се следят данните и няколко дни преди 21 декември да се направи сериозен анализ. "Личното ми мнение е, че предстоят празници и по това време хората се отпускат. Не трябва да бързаме, а да сме много внимателни", подчерта тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews