Шефът на СОС: Ако прекратим договора за ремонта на Дондуков, изпълнителят ще спечели

OFFNews 01 ноември 2017 в 16:00 6518 0

Несериозно е да бъде свикано извънредно заседание на Столичния общински съвет заради некачествени ремонти. Контролът по изпълнението на качеството се извършва от администрацията, а нейното контролиране е текуща работа на общинските съветници, не извънреден проблем.  

Това заяви председателят на СОС Елен Герджиков за OFFNews по повод искането на организацията Спаси София за свикване на извънредно заседание на съвета, което бе подкрепено и от съветниците от Реформаторския блок Иво Божков, Марта Геогиева и Трайчо Трайков. 

Общинските съветници участват на всички нива при осъществяването на контрол. Първо - одобряване на конкурсната документация за всеки проект. Второ - във всички комисии за избор на изпълнител участват съветници от различните политически групи. Трето - съветниците имат право чрез питане до кмета и ресорния зам.-кмет да получават цялата информация по проектите, а могат да контролират и на терен, обясни Герджиков. Въпрос само на желание и инициативност е съветниците да се включват на всички нива в процеса, допълни той.

Искането да се приеме политическа декларация, за да се гарантира качеството на един ремонт, също е несериозно. Ако ставаше с политически декларации, отдавна да сме оправили всичко в държавата, заяви още Герджиков.

По думите му СОС да декларира, че е "за" качествените ремонти, каквото е искането на Спаси София, е все едно съветниците да декларират, че са "за" спазването на закона. Това е задължение, не въпрос на политическо желание, категоричен бе Герджиков. 

Той уточни, че не е получил официално искане за свикване на извънредна сесия на СОС. 

Съветниците от Реформаторския блок Иво Божков, Марта Геогиева и Трайчо Трайков поискаха в писмо до председателя на общинския съвет Елен Герджиков и да се прекрати договорът с фирмата - изпълнител на ремонта на булевард "Дондуков". 

Ако договорът се прекрати, единствен печеливш ще е фирмата изпълнител, коментира шефът на СОС. Тя ще спре да работи и няма да има разходи и ангажимент към довършване на проекта качествено. И най-вероятно ще получи всичките си пари като пропуснати ползи - като обжалва в съда прекратяването на договора. Защото договор може да се прекрати за доказано виновно неизпълнение, каквото тук няма. Такъв проблем тук няма, има проблеми с качеството и срока на изпълнение, за което са предвидени санкции. Те се изчисляват в момента, обясни Герджиков. 

В отворено писмо до съветниците от организацията Спаси София настояха СОС да набележи краткосрочни и дългосрочни мерки срещу некачествените ремонти, да приеме декларация за преустановяване на практиката “ремонт на ремонта” и поемане на политически ангажимент качеството на извършваните строително-ремонтни дейности да отговаря на съвременните стандарти и тенденции, както и за незабавно прилагане на съществуващите разпоредби на ЗОП и Директива 2014/24/ЕС, занимаващи се с правото на възложителите да отстраняват компании за неизпълнение или некачествено изпълнение на предишен договор. 

Вчера кметът Йорданка Фандъкова обяви, че до участие в търгове за големите инфраструктурни проекти няма да се допускат фирми, чиито договор е бил прекратяван заради некачествена работа, включени в списъка в Агенцията за обществените поръчки.

Тя увери, че контролът върху качеството на ремонтните дейности е изключително сериозен и всички законови механизми са заложени в договорите с фирмите. По думите на кмета за последните 2-3 години са наложени санкции за над 2 млн. лева.

Фандъкова гарантира, че не се плаща за лошо и некачествено свършена дейност. Ремонтът на бул. "Дондуков" пък е на финала и булевардът ще бъде отворен за движение на 20 ноември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки