СУ постави ултиматум на властта: нова сграда за студентите по медицина или протести

Александра Маркарян 03 януари 2018 в 17:39 7150 2

Софийският университет поиска нова сграда за обучение на студентите си по медицина от правителството като компенсация за отнетата им сграда. Академичният съвет прие единодушно искането и постави ултиматум: ако то не бъде изпълнено, Университетът започва протести след 22 януари.

Днешното му извънредно заседание бе провокирано от решение на Министерския съвет от последните работни дни преди празниците през декември. С него МС отне сградата на бул. "Ал. Стамболийски" в София в полза на съда и прокуратурата и мотив "отпаднала нужда". До този момент сградата бе на Университетска болница "Лозенец". Тя беше на СУ до ноември 2016 г., след което бе прехвърлена на лечебното заведение срещу обещанието болницата да я ремонтира и тя да бъде използвана за обучение на студентите по медицина. Един и същи човек управлява и бившата Правителствена болница, и факултета по медицина на СУ - проф. Любомир Спасов, който днес отсъства от заседанието. Нямаше нито един представител на факултета.

Сградата на "Стамболийски", където се помещаваше Механотехникумът, беше дадена на СУ през 2011 г. като компенсация за загубената сграда на "Шипка" 6.  След многогодишен спор между Университета и Съюза на българските художници в крайна сметка тя бе получена от СБХ. Днес от СУ напомниха това и поискаха нова сграда, която да е равностойна на тази на ул. "Шипка" 6, да не се нуждае от ремонт и в нея да може директно да започне обучение на студенти.

От Университета ще отправят и допълнително искане към МС - новата сграда да бъде предоставена на Софийския университет, а не на медицинския му факултет. Допълнението бе направено по искане на представителя на студентите в АС Симеон Георгиев. Отсъствието на представител на факултета, чийто декан и ръководител на болницата проф. Спасов всъщност е този, който може реално да предяви искания пред Министерския съвет, бе определено като възмутително и демонстриращо неуважително отношение.

„Има ли представител на медицинския факултет“ – попита бившият ректор проф. Иван Илчев. При отрицателния отговор той коментира, че „това е възмутително и говори за отношението им към Софийския университет“.

„За първи път след Вълко Червенков две правителства – на Бойко Борисов – се опитват да вземат собственост на Софийския университет.

Искат тук да се провеждат различни събития, свързани с председателството, а се оказва, че за първи път след Вълко Червенков две правителства – на Бойко Борисов - се опитват да вземат собственост на СУ. Искаха да вземат Ботаническата градина в Балчик, а сега – сградата на „Стамболийски“, заяви историкът.

Тогава заключихме университета и въпросът се реши веднага, припомни професор Илчев.

Той припомни и неизпълнено обещание от Бойко Борисов за 2 млн. лева за ремонт на сградата и разказа подробности около прехвърлянето ѝ на болницата, станало докато той беше ректор.

„Споразумението с болница „Лозенец“ беше направено при изричното условие, че сградата ще бъде използвана само за студентите на медицинския факултет. Тогава д-р Спасов твърдеше, че болницата има 35 млн. лева отчисления от НЗОК, с които без проблем ще ремонтира сградата.

Той ме натискаше да обявявам обществена поръчка за ремонта. Казах, че той трябва да я направи. Тогава започна и натискът срещу Софийския университет и това не ни позволи да продължим“.

В края на изказването си той заключи: „Ние оставаме с медицински факултет, който няма условия да обучава студенти на европейско ниво“.

Решението на МС за отнемането на сградата на „Стамболийски“ бе взето „по най-гнусния начин – преди празниците, за да изтече срокът, в който можем да възразим“, каза проф. Илчев и определи постъпката на правителството като „недостойна“.

Днес Академичният съвет обсъди общо пет искания, сред които: компенсация за сградата, промяна на механизма за отпускане на пари за капиталови разходи, пари за университетската им библиотека. Те ще бъдат гласувани по електронен път от членовете на Академичния съвет, след като получат петте искания в писмен вид.

При обсъжданията се чуха гласове не само за протести на 22-ри - месец след решението, а и за затваряне на Университета, а ректорът проф. Анастас Герджиков, който определи отношението на правителството към СУ като "позорно", предложи АС да приеме решение за недопускане на представители на правителството на територията му по време на българското председателство на Съвета на ЕС. Тези предложения не бяха гласувани, но предстои изпращането на предложения по електронните пощи и гласуване също по имейлите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков