Времето през юни: до 32° днес, от 3° до 37° до края на месеца

OFFNews 01 юни 2022 в 05:17 1851 0

От 3° до 37° ще варират температурите през юни 2022 г.

Снимка БГНЕС/Зара Русева

От 3° до 37° ще варират температурите през юни 2022 г.

Юни започва със слънчево и топло време, с максимални температури между 27° и 32°, в София - около 27°.

В следобедните часове от днешния първи ден от месеца главно над източните и планинските райони ще се развие купеста облачност. На места ще превали и прегърми.

Ще духа слаб, в източните райони до умерен североизточен вятър.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд ще се развива купеста облачност и на места ще превали и прегърми. Ще духа слаб вятър от северната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра около 21°, на 2000 метра - около 13°.

Над Черноморието ще преобладава слънчево време, след обяд с временни увеличения на облачността, но вероятността за валежи е много малка. Ще духа слаб до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 25°-27°. Температурата на морската вода е 19°-21°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Атмосферното налягане ще се задържи близко до средно за месеца.

Слънцето в София изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 56 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 4 мин. Луната в София изгрява в 6 ч. и 55 мин. и залязва 23 ч. и 08 мин. Фаза на луната: два дни след новолуние.

Седмицата

До края на седмицата ще бъде предимно слънчево. След обяд ще се развива купеста облачност и на отделни места, главно в Западна България и планинските райони ще превали краткотраен дъжд. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 28° и 33°.

В началото на новата седмица се повишава вероятността за интензивни и значителни по количество краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки на повече места в западната половина от страната. Там и дневните температури ще са с 4-5 градуса по-ниски. В Източна България ще остане предимно слънчево, с температури по-високи от климатичните норми.

Месецът

Средната месечна температура за юни се очаква да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22°, по долината на р. Струма - около 23°, за високите полета - между 17 и 19°, а за планините - между 3 и 12°. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 8° и 13°, а най-високите - между 32° и 37°.

Месечната сума на валежите, в по-голямата част от страната, ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м. По-малко от нормите ще са валежите в източните райони от страната.

През повечето дни от второто и третото десетдневие температурите ще са близки до обичайните за юни, но времето ще се задържи неустойчиво. Повече слънчеви часове ще има преди обяд. Около и след обяд и до полунощ на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевична дейност. Условия за по-значителни валежи има около 13-и, 18-и и 25-и, когато и температурите относително ще са по-ниски.

През последните дни от месеца се очаква стабилизиране на въздушната маса и повишение на температурите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews