Идеите на ГЕРБ за Изборния кодекс очаквано бяха отхвърлени

OFFNews 04 февруари 2014 в 13:20 2699 4

Изборен кодекс.

Временната комисия за изготвяне на нов Изборен кодекс, която гледа днес проектът на първо четене, очаквано отхвърли внесените вчера от ГЕРБ текстове.

Между първо и второ четене на кодекса герберите предложиха да се въведе задължително гласуване, но не със санкция за хората, които не отидат до урните, а чрез стимул за гласувалите - ваучер за услуга от държавната администрация до 20 лв.

Те предлагат още въвеждане на смесена система, която предвижда 32 мажоритарно избрани депутати и електронно гласуване за българите в чужбина.

Предложенията им не бяха приети от временната комисия. Предложението за стимул за избирателите беше отхвърлено с мотива на Мая Манолова, че това е форма на купуване на гласове и е абсурдно държавата да участва в това. ГЕРБ друго не може да се очаква, защото те така са свикнали да правят избори, коментира Манолова.

Не беше прието и предложението на ДПС да отпадне условието за уседналост, както и това на "Атака" да се забрани на българите с двойно гражданство да гласуват.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови