Надежда Нейнски: Не знам как една партия подписва договор с лобистка фирма в САЩ

OFFNews 05 февруари 2024 в 11:48 6182 2

Надежда Нейнски

Снимка БГНЕС/ Архив

Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи

Целият този шум в системата не се отразява добре за репутацията на управляващото мнозинство в страната и навън. Така Надежда Нейнски, бивш министър на външните работи, коментира създалото се напрежение в коалицията заради визитата в САЩ. 

"Ние ги възприемаме като коалиция. В политиката има правила. За да може да се съблюдават, те трябва да са написани. Тогава напрежението ще намалее, защото ще се вижда кой за какво носи отговорност. В момента се руши доверието“, каза още тя в предаването "Тази сутрин" по bTV.

За визитата в САЩ се заговори миналата седмица, когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че има "разхищения в министерствата" и "30-40 човека ще пътуват до САЩ". Според премиера Николай Денков е "напълно некоректно да се обявява такава информация предварително и да се дава отчет за нещо, което не се е случило".

Вчера стана ясно, че той няма да пътува заради подготвящия се протест на зърнопроизводители. В командировка в САЩ ще бъдат само министрите на финансите, на енергетиката и на икономиката

Нейнски коментира и сключения договор на "Продължаваме промяната" (ПП) с лобистка фирма в САЩ.

"Дипломацията е скъпо нещо. Въпросът е как се изразходват средствата. Завъртя се информация, че има договор с лобистка фирма. Аз не знам защо и как се е подписал този договор от една партия, а не от правителството. Опитвам се да разбера смисъла на този договор, който да повиши авторитета на една партия от коалицията. Те не разсъждават като едно цяло, а се опитват да вземат някакви аванси. Защо представянето на положителните страни на България не се прави от цялото правителство? България се представлява от нейното правителство, а не от една партия", смята тя.

В съобщение на ПП се посочва, че "целта на това сътрудничество е да представи положителните страни на България пред политическия елит на САЩ".

"Когато говорим за посещението в САЩ, логично е ключова да е ролята на посланиците на двете държави. Обикновено едно посещение се подготвя от тях. Смятам, че отношенията между две държави се формират между техните официални канали. Говорим за държавен интерес, а не за партиен. Той се защитава от държавни институции. Може лобистката форма да подпомогне с нещо, но не може да бъде водеща в междудържавните отношения“, каза още бившият външен министър.

В края на миналата година ПП сключи договор с една от най-авторитетните лобистки фирми в САЩ. Договорът с "Manatos & Manatos" (M&M) е с дата от 20 декември 2023 г. , подписан е от Асен Василев. Стойността му е 100 000 долара, половината от които са платени, а останалата сума трябва да се плати до 1 февруари. Договорът може да бъде преподписан, ако това не стане, изтича в края на февруари.

В него е записано, че M&M ще помага на партията "да укрепи двустранните отношения между САЩ и България, както и на американските политически стратези да разберат първостепенната важност на България за САЩ, особено с оглед на нейните прозападни действия и усилия срещу корупцията".

Според нея вече трябва да е уредено кой да застане начело на МВнР, след като Мария Габриел стане министър-председател.

"Презумпцията е, че едно мнозинство има ясна политика и търси най-добрия и ярък представител, който да представи българската политика пред света. Такъв трябва да бъде човекът. Надявам се имат яснота кой ще е той. Решението е тяхно – на евроатлантическото мнозинство. Ако сега започнем да търсим хора, това ще бъде нов удар за тях“, допълни Нейнски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

2

Constanza

05.02 2024 в 21:11

Много интересно как, като минат известно количество години (а понякога дори месеци), разни политици смятат, че сме забравили техните издънки, и започват да критикуват сегашните и да се правят на страшно големи експерти.

400

1

демотиватор

05.02 2024 в 12:10

Питай ги тях, леличко, да ти обяснят, а ти кажи след туй и на нас.
Само от любопитство, не че нещо... (ジ)
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика