Ново преброяване на бюлетини изхвърли Кольо Табаков от общинския съвет в Дупница

Николаос Цитиридис 06 април 2016 в 15:05 6853 3

Николай Табаков

Ново преброяване на бюлетините от местния вот през октомври 2015г. ще размести състава на общинския съвет в Дупница. Причината за това е решение на ВАС, дошло след месеци съдебни дела за обжалване на изборите в града. 

Още в първата седмица след изборите резултатите от вота в Дупница се обжалват пред съда и ЦИК. 

Повторната проверка на бюлетините и протоколите изхвърля от общинския съвет Николай Табаков от РБ.

Кольо Табаков е една от най-легендарните личности в музикалните и артистичните среди. Бил е барабанист на много от най-известните блус групи, сред които Блус Трафик, Табаков блус бенд, Три и половина.

Още по-известен е с уникалните лампи, които прави, и които често се дават като награди в престижни конкурси.

Много често можеше да бъде видян на пътя между София и Дупница, който винаги взимаше на стоп, често с лампа в ръка.

Влизането му в политиката беше изненада за повечето му познати. Табаков беше втори в листата на Реформаторския блок, който вкара двама съветника в Дупница. Няколко човека прескочиха прага за преференциите и Табаков имаше най-много.

След преброяването обаче го изпревари Христо Михалчев. Два грешно преброени гласа са причината единият да заеме мястото на другия.

На въпрос на OFFNews какво ще прави след като вече не е общински съветник, Табаков отговори: "Ще си живея живота". Като общински съветник спазвах приличие и не пътувах на стоп. Сега за една седмица направих три стопа до София, каза той.

Заради грешката и съдебното решение на ВАС ГЕРБ остава без един Общински съветник. Те вече ще са 11 на брой, като отново партията ще има най-много представители.

Още след вота през октомври миналата година независимият кандидат за общински съветник Иван Танев и недоволни партии подават искане за касиране на вота и резултатите от него да бъдат обявени за невалидни.

На две съдебни съдебни инстанции изборите в Дупница са на път да бъдат касирани. Последната дума има Върховния административен съд, който постановява да бъдат отново преброени бюлетините, а с това и да бъдат извършени рокадите в общинския съвет.

Излиза така, че в продължение на близо 6 месеца общински съветници, чиито избор явно е невалиден, са гласували и вземали решения.  

"Най-любопитното в цялата ситуация е, че гласовете, които стигат на Иван Танев, за да стане съветник, са бяха "открити" още в първите седмици на съдебното дело. При същото броене тогава обаче никой не е видял гласовете на ГЕРБ и РБ", коментира пред OFFNews Николай Табаков, който е от гражданската квота на Реформаторите. 

Абсурдния казус коментира и говорителката на ЦИК Камелия Нейкова. Тя призна, че основен проблем е обучението на членовете на секционните комисии, които имат за задача да броят бюлетините.

Пред OFFNews Нейкова коментира, че в близко бъдеще методите на обучение ще бъдат променени, както е било обсъдено на кръгла маса, проведена в края на март. 

Това далеч не е първият абсурд, който възниква след местните избори миналата година. 

OFFNews първи нагледно показа как изборите могат да бъдат манипулирани чрез грешки и подмяна на протоколи.

Имаше различни случаи като този във Варна, където е гласувано с бюлетини, различни от одобрените от ЦИК.

Разказахме ви и за две секции пак във Варна, където върху протоколите всички подписи на членовете на секционните комисии са фалшиви.

Един от най-фрапантните случаи е как в Перник и в София, а вероятно и в други градове, има протоколи с еднакви серийни номера. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews