Пеевски поиска оставката на Радев, прати го да си прави партия

ГЕРБ пък заподозряха президента в упражняван натиск в КС заради жалбата му от днес

Йорданка Веселинова 23 януари 2024 в 16:40 3867 5

Снимка БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Делян Пеевски

Радев да подаде оставка днес и да си основе проекта, заявява председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски в позиция, изпратена до медиите.

Така санкционираният по глобалния закон за корупция "Магнитски" депутат коментира внесената днес жалба в КС от Румен Радев по повод назначенията на Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Румен Радев просто си анонсира проектчето „3 март” и затова този проруски президент се опитва да влезе във война с атлантическото мнозинство. Съветвам го да не се занимава с това, да подаде оставка днес, да си основе проекта, да се занимава с избори, а не да се крие зад имунитета си", казва Пеевски.

Според него Радев се страхува да излезе като лидер на тази партия. 

"Пак ще сложи някое „бау-бау” отпред, както го е правил досега и ще се скрие”, каза още Пеевски.

Той настоя държавният глава да реши дали е „цирково куче” на Корнелия Нинова, или ще става лидер на партия.

Пеевски поиска и информация за разследвания, свързани с Радев. По думите му те стоят "на трупчета" и добави, че трябвало да се проверят отношенията му с главния прокурор.

Какво се случи със записания разговор, където той спасяваше дамата на сърцето си? Има ли край това дело? Къде е скрито? От Гешев, от сегашния главен прокурор или някой друг, попита той.

Президентът трябва да спре да тъне в комфорт, трябва да излезе и да отговори. За мен прожекторът трябва да свети към Президентството - една тъмна институция пълна с много кеш, смята Пеевски.

ГЕРБ: Радев търси конфликт с парламента

Междувременно коментар за жалбата дойде и от ГЕРБ-СДС. Рая Назарян от партията на Борисов коментира, че конституционната жалба на Радев е "пореден опит да се бламира работата на парламентарното мнозинство".

Тя призова още да не оказва натиск върху независимия Конституционен съд.

"Президентът за пореден път показва, че търси конфликт с Народното събрание с една-единствена цел - да отслаби стабилното парламентарно мнозинство, което има важната задача да провежда важни реформи. В тази връзка напомняме на президента, че съдиите, които той назначава от неговата квота, ги назначава еднолично. А процедурата, която Народното събрание проведе за избор на конституционни съдии, беше публична, прозрачна и открита. Призоваваме президента да не оказва натиск на независимия Конституционен съд".

БСП приветства решението на Радев

В позиция до медиите от левицата поздравиха Радев за сезирането на КС. "Парламентарната група на "БСП за България" гласува "против" избора на двамата конституционни съдии. Призовахме президента да блокира избора и той го направи", пише в нея. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

5

мнение от IP

24.01 2024 в 08:33

Този търкалян в устата на Пеевски и Борисов "евроатлантизъм" вече стана мръсна дума. Нищо общо нямат тези двамата с "евроатлантизма".

400

3

демотиватор

23.01 2024 в 17:03

Бе оставете го, човека- изглежда поотслабнал, нервен; не само да хапне, но и да се обръсне май няма време от ядове, уговорки, интервюта и др. сложнотии... съсипа го таз политика... (ジ)

2550

2

alfakentavur

23.01 2024 в 16:47

Ето сега и Шиши не слушал какво е казал Киро и какво е повторило тукашното рашистко мекере някакъв си "комсомолец".

1000

1

ДрънДрън

23.01 2024 в 16:45

,значи ГЕРБ дето са първа политическа сила се споменават между другото в последните редове а мнението на Прасчо дето е полу-прецедател на четвъртата партия е главна новина и обект на статията?!?!
Спрете да озвучавате прасчо!!!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика