Протест пред Партийния дом срещу назначаването на Атанасова и Белазелков

OFFNews 24 януари 2024 в 20:03 2113 1

Снимка БГНЕС

Граждани се събраха на протест на площад „Независимост“ в София, изразявайки недоволството си срещу избори на конституционни съдии от квотата на Народното събрание.

Протестната демонстрация бе организирана в социалните мрежи от инициативата „Правосъдие за всеки“ и протича под надслов „Конституционен съд под обсада! Да защитим правото и демокрацията!“.

На 19 януари Народното събрание избра Борислав Белазелков и Десислава Атанасова за членове на Конституционния съд от квотата на парламента. Депутатите приеха мандатът на новите конституционни съдии да бъде девет години. Днес Народното събрание прекрати пълномощията на Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС като депутат. Тя и Белазелков се очаква да положат клетва като конституционни съдии този петък.

Според протестиращите обаче изборът е проведен непрозрачно, без достатъчна публичност и е необоснован.

„С избора безпрецедентно бяха гласувани и деветгодишни мандати на новите конституционни съдии, с което мнозинството наруши решение на самия Конституционен съд от 9 януари тази година“, съобщиха организаторите в анонса на протестната акция.

Не сме съгласни с това политическо овладяване на съдебната власт, каза представител на протестиращите. Според него различните юридически организации също трябва да изразят своята позиция.

Президентът Румен Радев сезира Конституционния съд за избора на нови съдии и призова да не се пристъпва към клетва преди произнасянето му. Парламентарно представените партии „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“ също внесоха общ иск в Конституционния съд срещу избора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

318

1

Valioka

24.01 2024 в 23:12

Митрофанова трябва да развърже малко кесията, щото сега като гледам има два-трима да опънат транспаранта, ама другия път ше е само един и бая ще се озори да го разпъне сам...
 
X

Да помогнем на украинските деца!