Помощ: злоядо дете. 3 от 5 семейства готвят различни ястия за децата си

OFFNews 25 април 2024 в 10:42 2549 3

Дете отказва да яде

Снимка Банка за снимки

Дете отказва да яде

Всеки от тримата синове на Тара Марклин има съвсем различен подход към храненето: най-големият яде най-разнообразни храни, средният харесва зеленчуци, но заема твърда позиция по отношение на други храни, а тригодишният иска да се храни с кислород и макарони със сирене, казва тя.

С допълнителните усложнения, свързани с извънкласните занимания и работния график, за нея се оказва сериозно усилие да събере семейството си около масата и да споделят питателна храна, която ще се хареса на всички, казва Марклин, която живее в Чамбли, Джорджия, пише CNN.

Тя приготвя едно ястие за всички, но според ново проучване много хора се справят със стреса по време на вечеря по различен начин.

Ако децата им не харесват това, което всички останали ядат, 3 от 5 родители ще им приготвят нещо друго, сочат данните от Националното проучване за здравето на децата, проведено в детската болница C.S. Mott към Мичиганския университет.

"Това е обезпокоително, защото обикновено алтернативните варианти не са толкова здравословни, колкото това, което се предлага като семейно ястие", казва д-р Сюзън Уулфорд, съдиректор на проучването на Mott.

Проучването отчита повече от 1000 родители на деца на възраст от 3 до 10 години - етапи, които са важни за създаването на здравословни модели на хранене, казва Уулфорд, която е и педиатър от Mott и доцент, специализиращ в превенцията и лечението на затлъстяването при децата.

Заместващото хранене с пилешки хапки или пица може да е изкушаващо, за да се уверите, че децата ви няма да останат гладни, но има и по-добри начини да нахраните децата, като им осигурите повече хранителни вещества, каза тя.

Как да въведем храни на придирчиви деца

Естествено е малките деца да се съпротивляват на нови и непознати храни, но това не означава, че трябва да се отказвате, казва Уулфорд.

"Само защото детето изглежда, че не харесва много зеленчуци, не означава, че зеленчуците не трябва да се включват в храненето", добави тя. "Това обикновено се подобрява с течение на времето. Това е фаза, която в крайна сметка ще се промени."

Експертите смятат, че са необходими около 20 опита с нова храна, преди детето да престане да има нищо против нея, добави Уулфорд. Този процес на опознаване означава, че трябва да продължавате да ги насърчавате да опитват различни храни - и не се обезкуражавайте, когато направят физиономии.

Запознайте децата си с новите храни, като ангажирате сетивата им - казва Натали Мокари, диетолог в Шарлот, Северна Каролина. Как мирише? Какво е усещането? Какъв цвят има?

След това можете да разкажете за витамините и минералите в храната, и за всички чудесни неща, които те могат да направят за организма, добавя тя.

Макар че може да не искате да приготвяте напълно различно ястие, Мокари препоръчва да имате на разположение здравословни резервни варианти, които знаете, че те харесват, след като децата ви опитат нещо ново.

Детето решава

Можете също така да направите по-хранителните варианти по-привлекателни, като предоставите част от контрола в ръцете на децата, каза Уулфорд.

"Препоръчва се философия, според която родителите трябва да предлагат варианти, а след това детето решава", каза тя.

Може би децата ви са опитали брюкселско зеле и не са били негови почитатели, но обичат салата - така че могат да изберат да ядат вместо зелето нея, предлага Уулфорд.

Може също така да е полезно да включите децата си в избора на зеленчуци в магазина за хранителни стоки и да ги помолите да помогнат в приготвянето на храната, каза тя. По този начин те могат да се развълнуват от храната.

Да приключим с клуба "Облизана чиния"

Ако като дете ви се е налагало да седите по време на вечеря, загледани в студените зеленчуци, които сте отказвали да ядете, и не сте можели да напуснете масата, докато не ги изядете, знаете, че това не ги прави по-привлекателни за ядене.

Въпреки че е важно децата ви да опитват нови храни, също така е изключително важно да не ги принуждавате да ядат много от това, което не харесват, казва Уулфорд. Този подход може да има обратен ефект.

Прекаленото насилване може да създаде връзка с храната, в която зеленчуците са наказания, а храните-табу са още по-ценни, казва Мокари.

А изискването за изядена чиния може да научи децата да се натъпкват и да започнат да пренебрегват сигналите си за глад и ситост, казва Уулфорд.

"Едно от важните неща за храненето е да се научим да се вслушваме в сигналите, които тялото ни дава, и да знаем кога имаме нужда да ядем и кога е време да спрем", казва тя.

Какво да правим с десерта

Както зеленчуците не трябва да бъдат наказание, така и десертът не трябва да бъде награда - този вид мотивация често има обратен ефект, казва Уулфорд.

"Създаваме нещо като негативен цикъл, чрез който детето ще предпочете десертните храни и ще бъде по-малко вероятно да хареса броколи или зеленчуци, които е трябвало да бъдат изядени, за да получи наградата", добавя тя.

А ако децата знаят, че десертът винаги следва вечерята, те може да се научат да отхапват няколкото хапки от вечерята, за да се нахранят със сладкото вместо това, казва Мокари.

Тя препоръчва десертът да не се яде всяка вечер или да се обвързва с определено поведение, а да се предлага от време на време. И вместо винаги след вечеря да се предлага сладко, може да предложите на децата си случаен десерт като сладолед в средата на деня, добавя тя.

Съществуват много стратегии за хранене, но при толкова много неща, които трябва да се подчертаят, когато става въпрос за отглеждане на три момчета, Марклин каза, че се е научила да се вманиачава по-малко и да прави най-доброто, което може, за да бъдат децата ѝ щастливи, подхранени и нахранени.

"За мен всичко се свежда до това да се опитам да ги науча да се вслушват в тялото си и да се уверя, че го храним с неща, които ще осигурят на организма им добра енергия", казва тя. "Те растат, щастливи са и аз смятам, че са здрави. Педиатърът им смята, че са здрави. Опитвам се да избирам битките си."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3714

3

GB

25.04 2024 в 18:25

Спомних си колко пъти гладувах като дете... И колко храни намразих, защото ме караха да ги ям, без избор на алтернатива.

22548

2

dolivo

25.04 2024 в 13:47

освен това да тренираш деца са се вслушват в тялото си и чувствата си е тотален провал

то при възрастни не работи, че вменява по-дълбоко депресия (всичко по поглед боли повече), та при деца ли.

по малко се занимавайте с детето, оставяйте го да сгреши, да се оцапа, ободе, удари. Да се оправи само с друго дете. Да се скрие да чопли нещо само или с други деца.

Не е лесно, цялото внимание на родителя да е на 1 дете насочен.

Ако имаш 2 и повече, знаеш колко по-добре са нещата, защото нямаш време да микроменажираш как пърди.

22548

1

dolivo

25.04 2024 в 13:41

бахти отвратителната статия

проблема не е храненето, а придирчивостта

оставяш го гладно, и всичко ще почне да яде

имаш разглезено дете иззело авторитета на родителя

има сума ти нови проучвания, които показват точно, че баба и дядо са били прави

по-строго и с по-високи очаквания към детето

яденето трябва да е привилегия, след като е подредило масата, примерно

прочетете книгата Bad Therapy на Abigeil Shrier , да видите модерния мек подход какво твори на новото поколение
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки