1968 крони за Украйна. Чехите с финансов хепънинг за годишнината от смазването на Пражката пролет

Красимир Крумов 21 август 2022 в 17:38 7022 6

Различни времена, същите окупатори. Под този лозунг чехите събират по 1968 крони в подкрепа на борбата на Украйна срещу руския агресор

Снимка Wikimedia Commons / The Central Intelligence Agency

Различни времена, същите окупатори. Под този лозунг чехите събират по 1968 крони в подкрепа на борбата на Украйна срещу руския агресор

Жителите на чешката столица Прага и хора от цялата страна изпращат парични преводи с една и съща сума върху тях – 1968 крони. Сумата е знакова – препраща към 1968 година, годината, в която танковете на СССР и съюзниците от Варшавския договор (без Румъния) нахлуват в Чехословакия и смачкват Пражката пролет под лозунга за спасяването на социализма.

Адресатът във всички записи е един и същ – посолството на Украйна в Чехия, разказва пражкото издание „Сезнам Справи“. Чехите превеждат сумата, която се равнява на около 80 щатски долара за да помогнат на Украйна да се защити от руската агресия. Тези, които не могат да си позволят подобна сума, могат да проявят солидарност, изпращайки 68 крони.

„Преди 54 години съветските танкове дойдоха да "спасяват" Чехословакия. В замяна хората сега изпращат 1968 крони в Украйна за оръжие. За пристигащите суми потвърди говорителят на украинското посолство в Прага Татяна Окопна. „От това, което знам от нашия счетоводител, получаваме по десетки преводи и общата сума на вноските, които постъпват през тази седмица е много по-висока от даренията от последните няколко седмици като цяло.“ – допълва Окопна, цитирана от „Сезнам Справи“, като благодари на чехите за инициативата.

Автор на кампанията е чешкият адвокат Петър Немец.

„На всички започва да ни омръзва, продължи дълго, страхуваме се, че няма да имаме пари за парно и за газ, всички внимават за парите си, но смятам, че не трябва да забравяме. Става дума и за нашата свобода и сигурност. Нека да не позволим на агресора да победи.“ – каза в неделя премиерът на Чехия Петър Фиала.

Няколко часа по-рано Фиала написа в Туитър:

В нощта на 20 срещу 21 август 1968 г. Съветският съюз, с подкрепата на други държави от Варшавския договор, окупира Чехословакия. Окупационните танкове скоро поставиха под контрол цялата страна. Нашествието сложи край на периода на непринудената атмосфера на Пражката пролет, както и на мечтите на двата ни народа за по-свободен живот. 54 години по-късно Русия нахлу на територията на независима Украйна с щедрата помощ на Беларус, за да я лиши от нейната независимост и свобода. Нашата воля да помогнем на Украйна не трябва да ни напуска. Става въпрос и за нашата свобода и сигурност. Нека не позволим на агресора да победи. Никога няма да се откажем от борбата за независимост, свобода и демокрация.

Така Русия отприщи брутална война недалеч от нас, в която ежедневно убива хора, разрушава училища, болници и паметници и прогонва жителите от домовете им.“

На 21 август 1968 г. армиите на СССР и неговите съюзници влизат в Чехословакия, също членка на Източния блок, за да смажат реформаторското движение, започнало по-рано през годината и станало известно като Пражка пролет.

Военните убиват десетки цивилни, а последвалата окупация прогонва хиляди хора в изгнание. Войските в крайна сметка напускат страната при падането на комунистическото управление през 1989 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-7325

6

Украинските военни също са помагали 1968, ама айде.

1220

5

хr4

21.08 2022 в 22:48

Иваноф, според тебе чехите нямат ли право? Заради лизачи като нас изпуснаха 20год. И аз да съм и аз ще си връщам.
ПП.Апропо идеята за операция "Дунай" е на НВ Тудор Правешки. Или поне той(като най-виден лизач) пръв я е казал на глас.

12073

4

IvanofRumen

21.08 2022 в 22:33

Всички, които са имали войски в Чехия са мразени и презирани от чехите и до днес. Нищо, че през 1968 някой са бели бебета а други не са били родени. За това чехите ни мразят и постоянно ни залагат капани в ЕС и подкрепят тиквата от Банкя.

9347

3

Анализи

21.08 2022 в 20:45

Същата сган, която окупира и задуши желанието на чехите да живеят като нормални, цивилизовани хора през 1968 година, напада и Украйна сега със същата цел. Трябва да са васали на Русия и да харесват руската кочина. Само, че сега сме 50 години по-късно, светът се променя и няма да позволи на едни некадърни, комплексари да безчинстват.

2550

2

alfakentavur

21.08 2022 в 19:12

Не мога да си обясня и през 1968 година чехите защо са искали да са като западните страни, а не са били доволни от толкова хубавия руски социализъм... Не виждат ли колко е лошо в ЕС сега? Няма ли да си намерят един техен Путлер да нападне Словакия и да наложи диктатура? Толкова е хубаво това по думите на копейкините тролчета.

2550

1

alfakentavur

21.08 2022 в 18:24

Ех тези чехи. Не четат ли путлеровите копейкини тролчета какво пишат? Да пратят кроните на СССР2. Нали това е (и винаги е била) една много прекрасна държава, която винаги е на страната на правдата.
Ама не!
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews