Финландия готви закон за авторското право, писан от народа

23 юли 2013 в 18:15 2423 2

Символът на запазената марка. Снимка: sxc.hu
Символът на запазената марка. Снимка: sxc.hu

Финландия е първата страна в света, където парламентът ще гласува закон за авторското право, написан и предложен директно от народа.

Законопроектът, озаглавен „Закон за здравия разум в авторските права", събра нужните 50 000 подписа за внасяне в парламента. Той съдържа серия мерки, либерализиращи режимите за интелектуалната собственост – като декриминализиране на споделянето на файлове и узаконяване на копирането на съдържание, което потребителят легално притежава.

Правото на гражданите да внасят законопроекти бе въведено миналата година с промени в конституцията на Финландия. Условието е те да съберат подкрепата на 50 000 души в рамките на половин година.

Финландското общество беше потресено, когато при зрелищна полицейска акция служители на реда конфискуваха лаптопа на 9-годишно момиченце по обвинение, че е споделяла файлове. Новия проектозакон предвижда наказанието за подобни провинения да отпадне. Глобите за нарушени авторски права пък ще бъдат намалени и част от договорните клаузи със звукозаписните компании, облагодетелстващи индустрията, ще отпаднат.

Законопроектът е пробив в традицията лобисти да пишат нормативните актове в областта на авторското право, отбелязаха активисти. И макар че не е ясно как ще протече гласуването в парламента и до каква степен ще бъдат подкрепени предложените от гражданската инициатива текстове, инициативата на финландците вече печели симпатии в останалите европейски държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews