Фридман и Авен продават на пожар най-голямата частна банка в Русия, изтеглят и всичките си активи от страната

Двамата бизнесмени се опитват неистово за отпадане на наложените от Обединеното кралство и ЕС санкциите

OFFNews 04 май 2023 в 12:06 3233 0

банка

Снимка БГНЕС

Alfa Bank - най-голямата частна банка в Русия.

Базираната в Люксембург ABH Holdings, която притежава Alfa Bank и Alfa Strakhovanie в Русия, оттегля всичките си активи от страната. В началото на март стана известно, че съсобствениците на банката Михаил Фридман и Пьотр Авен ще продадат дяловете си. Но излизането им няма да се ограничи само с банката: милиардерите ще оттеглят и други руски активи, съобщи Би Би Си.

"В момента координираме с европейските регулаторни органи продажбата на руската банка и подхода към други транзакции: продажба, преместването на компанията от една юрисдикция в друга или преструктуриране с отделяне на бизнеса", обяснява членът на борда на директорите на ABH Holdingsи Андрю Бакстър.

През март събеседник, близък до Фридман, разказа за плановете за изтегляне на всички активи от "недружелюбна" юрисдикция.

Източник на медията в ръководството на Alfa Group потвърди тези планове.

"Сега е невъзможно да се прави бизнес и тук, и там. Чакахме желязната завеса да се затвори от наша страна, но тя се затвори по-плътно от другата страна, така че е невъзможно да се прави бизнес както в Русия, така и на Запад", обяснява решението източникът и добавя, че всички компании на Alfa Group са на път да се преместят.

По думите му това не е бърз и лесен процес и има бюрократични пречки, както вътрешни, така и външни. Но се върви към това.

Тази седмица украинската служба на радио "Свобода" (обявена за "чуждестранен агент" в Русия), проектът "Схеми", публикува разследване, в което се твърди, че Alfa Strakhovanie застрахова руско военно оборудване. А това може да се окаже болезнено за Фридман и Авен, които се стремят към отмяна на санкциите.

Бакстър подчертава, че съгласно европейското законодателство акционерите на холдинга, които са под санкции на ЕС, не могат да се разпореждат с акциите си, тъй като те са замразени. Освен това люксембургското дружество не участва по никакъв начин в управлението на руски активи.

Фридман и неговият партньор Авен напускат Русия веднага след началото на войната с Украйна. Въпреки това те попадат в списъците със санкции на Обединеното кралство и ЕС. И двамата бизнесмени активно се стремят санкциите да отпаднат. Както пише "Файненшъл таймс", те са готови да направят буквално всичко, за да постигнат това.

Фридман живее в Лондон и отрича да има тесни връзки с Кремъл. През 2019 г. Forbes го нарече най-богатия човек в Лондон (списанието оцени състоянието му на 15 млрд. долара).

След налагането на санкциите правителството на Обединеното кралство отпуска на бизнесмена определена сума пари за разходи, като например таксита и закупуване на храна. В интервю за El Pais в края на март 2022 г. той се оплаква, че отпуснатата му сума е "много ограничена" предвид разходите за живот в Лондон.

Медиите пишат и за разследване на британските власти срещу Фридман и дори за задържането на 58-годишния мъж в Лондон. Руската държавна агенция ТАСС писа, че това е Фридман, но говорител на Алфа банк отрече.

В началото на април "Файненшъл таймс" съобщи, позовавайки се на свои източници, че Националната агенция за борба с престъпността, която е разпоредила претърсването на дома на Фридман, е прекратила разследването срещу бизнесмена по подозрение в заговор за измама и лъжесвидетелстване. Според вестника агенцията все още разследва предполагаемите престъпления, свързани с пране на пари.

Продажбата на Алфа банк се свързва именно с опита да се измъкне от санкциите.

Фридман, Авен и техните партньори създават банката в началото на 90-те години. Сега тя е най-голямата частна банка в Русия. Според "Файненшъл таймс" бизнесмените са разбрали, че продажбата й ще им помогне да излязат от санкционните списъци. Според вестника сумата на сделката е "само 2,3 млрд. долара". Това е няколко пъти по-малко от предвоенната цена на трезора. Купувачът е трябвало да бъде Андрей Косогов, дългогодишен бизнес партньор на Фридман и Авен. Той е потвърдил за сделката пред вестника.

Акционерите на Alfa Group събраха подписи под писма до европейски официални лица с молба да отменят санкциите срещу Фридман. Едно от тези писма доведе до шумен скандал сред руската опозиция. Политикът и съратник на Алексей Навални Леонид Волков (вписан в списъка на "чуждестранните агенти" в Русия) обяви, че "си взема почивка" като председател на Международния антикорупционен фонд АКФ (вписан в списъка на "чуждестранните агенти"; ФБК е признат за екстремистка организация и е забранен в Русия), защото написа писмо с искане да бъдат отменени санкциите на ЕС срещу милиардера.

Друго писмо до ръководителя на външната политика на ЕС Жозеп Борел и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен беше подписано от поне девет руски опозиционни активисти и журналисти.

В началото на март нямаше планове за продажба на застрахователния бизнес или други активи. На 2 май проектът "Схеми" публикува разследването си за застраховането на руското военно оборудване от Alfa Strakhovanie.

X5 Retail Group, която управлява търговските вериги Pyaterochka и Perekrestok, според "Схеми" си сътрудничи с Voentorg на руското министерство на отбраната. Дружеството осигурява униформи и храни на руските военни, които се сражават във войната в Украйна. Alfa Group също има малък дял в X5.

Бакстър обясни, че в ситуацията с X5 и Alfa Strakhovanie санкционираните акционери са напълно откъснати от управлението на компанията. В някои случаи, каза той, ABH Holding се е опитал да поиска достъп до информация за действията на дружествата по съдебен път. Бакстър твърди, че всички договори на ABH Holding, посочени в разследването, са до февруари 2022 г., а самите договори не са валидни в друга държава.

"Тези договори не могат да бъдат прекратени - но между другото, законът за застраховка CMTPL на територии, където се провеждат военни операции, е абсолютно невалиден. Мнозина писаха, че акционерите, така да се каже, са искали да помогнат на силите за сигурност - това е абсолютно изопачаване на фактическата ситуация", съгласява се с Бакстър източникът на Би Би Си.

Alfa Strakhovanie има голям дял от пазара на автомобилни застраховки в Русия - около 25%, допълва той. Не е изключено да има договори и с държавни агенции.

След 24 февруари 2022 г. дейността на украинското дъщерно дружество на руската банка попада под наблюдението на властите. През пролетта на 2022 г. по решение на украинските власти управлението на банката е прехвърлено от акционерите - Фридман, Авен и партньори - на независим управител, бившия български министър на финансите Симеон Данков.

В края на април т.г. Комисията по финанси на Върховната рада одобри за второ четене законопроект, който позволява на Националната банка на Украйна (НБУ) да национализира банки на поднадзорни собственици при военно положение. Това беше вторият вариант на подобен документ. Законопроектът не успя да събере необходимия брой гласове и беше изпратен за второ четене, което може да се състои в края на май.

През март 2023 г. НБУ установи, че търговската репутация на собствениците на Sense Bank - базираната в Люксембург компания ABH Holdings SA и ABH Ukraine Limited - е опорочена. Тези компании не са включени в списъците със санкции.

Въпреки че през януари 2023 г. първият заместник-управител на НБУ Катерина Рожкова заяви, че не вижда признаци, които да застрашават платежоспособността на Sense Bank. Тя заяви, че само ако банката изгуби ликвидността си, НБУ ще бъде принуден да я обяви в несъстоятелност и, за да избегне сътресения на финансовия пазар, да направи предложение до правителството за национализация.

Но други активи, свързани с Alfa Group, вече имат проблеми. В края на 2022 г. НБУ спря лиценза на украинската компания Alfa Strakhovanie заради въпроси за бизнес репутацията на нейните акционери.

Друг актив на Фридман в Украйна вече е под външно управление. От юни 2022 г. 100% от корпоративните права на IDS Украйна (минерални води "Моршинска" и "Миргородска"), чийто съсобственик е бизнесменът, са запорирани от съда и прехвърлени на държавата. В началото на март стана известно, че Карпатските минерални води ще управляват дружеството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews